top of page

VERHALEN

NIEUWS EN BLOGS

Kennis delen én ophalen tijdens opnieuw waardevolle CVI Conferentie

Met het thema durf, doe, deel vond op 31 mei en 1 juni dé CVI Conferentie van het jaar plaats in Veldhoven. Het Consortium voor Innovatie (CVI) stelde een gevarieerd programma samen voor en door scholen binnen de mbo-sector. Met 250 interactieve workshops, 18 mbo talks en 14 keynotes van 55 (mbo)scholen en onderwijspartners, vormde de conferentie ook dit jaar weer een waardevol platform om kennis te delen en van elkaar te kunnen leren.

In gesprek met Yvonne Keuls

In gesprek met Yvonne Keuls

In het kader van Haagse schrijvers, het thema van deze maand, zijn wij in gesprek gegaan met Yvonne Keuls. Bekend van boeken als ‘Gemmetje Victoria’, ‘Het verrotte leven van Floortje Bloem’ en ‘Mevrouw mijn moeder’ (dat dit jaar werd uitgedeeld door Nederland leest), stelt zij telkens het leven van één persoon centraal. In een interview bespreken we haar manier van werken, haar inspiratie en natuurlijk wat we nog aan verhalen van haar hand kunnen verwachten. 

Vandaag in het nieuws: duizenden mbo'ers met diploma zijn 'laaggeletterd'

Er zijn grote zorgen over de taalvaardigheid van mbo-studenten. In één jaar tijd hebben 6000 mbo'ers hun diploma behaald met een onvoldoende voor het centraal examen Nederlands. Daarmee zijn ze 'laaggeletterd'. Dat blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie.

Moederdagtips: verwen je moeder met een mooi boek

Hoe vaak werd jij vroeger voorgelezen door je moeder? Leesplezier wordt vaak met de paplepel ingegoten. Kinderen ontwikkelen zich dankzij het enthousiaste voorlezen van ouders of verzorgers en worden onbewust geïnspireerd wanneer ze anderen verdiept zien in een boek. Aankomende zondag 14 mei is Moederdag. De perfecte gelegenheid om jouw moeder, of iemand anders die moeder is, eens flink te verwennen.

Heerlijk lezen in de buitenlucht

Met de slogan ‘Lezen is beleven’ streeft Heel Den Haag Leest ernaar het leesplezier van Haagse inwoners te vergroten. En wat is er nu leuker dan lezen in de buitenlucht? Alhoewel het weer nog wisselvallig is, is de lente aangebroken en worden we weer omringd door bloesems en wilde bloemen. Elke dag genieten we van een minuutje langer daglicht, neemt de kracht van de zon toe en zolang het droog is, verplaatst het leven zich langzaamaan weer van binnen naar buiten. Hét moment om op zoek te gaan naar de leukste plekjes van Den Haag om te lezen in de buitenlucht. In dit artikel een paar fijne tips op een rij!

6 tips voor het vinden van de mooiste boeken op Haagse vrijmarkten

Ook zo’n zin om aankomende Koningsdag weer lekker te gaan struinen? Met vrijmarkten in verschillende delen van de stad is er in heel Den Haag weer genoeg te doen. Ieder jaar zijn er stapels mooie boeken op de koningsmarkten te vinden. Wij gaan dan ook op pad om nieuwe pareltjes te vinden voor onze boekenkasten. Benieuwd hoe? Lees dan onderstaande tips!

Slotprogramma Winternachten festival 2023

Op 21 april vond het slotprogramma van het Winternachten festival 2023 plaats in Theater aan het Spui. En wij waren erbij! Een uitverkochte avond waarin verschillende dichters en kunstenaars via poëzie, film, theater, muziek en dans op zoek gingen naar de grondstof van het gedicht. Het evenement wordt al sinds 1995 georganiseerd door Writers Unlimited in Den Haag om creatief gebruik van taal en het enthousiasme voor lezen te stimuleren.

Haagse finale Read2Me! levert overtuigende winnaar

Den Haag heeft getalenteerde voorlezers. Dat bleek tijdens Read2Me! Dat is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. Na een pittige strijd kwam Emese van het Maerlant-Lyceum als beste voorlezer uit de bus.

Leesconferentie Heel Den Haag Leest een groot succes

Op 16 februari vond de eerste Leesconferentie van Heel Den Haag Leest plaats: Van Start! Hét evenement voor meer leesplezier in de regio Haaglanden. Speciaal voor de partners, betrokken (onderwijs) professionals en andere geïnteresseerden was er een inspirerend programma vormgegeven en vond de feestelijke ondertekening van nieuwe 'Heel Den Haag Leest'-partners plaats.

Voorleesontbijt bij 2Samen

De Nationale Voorleesdagen gingen van start en wat was het weer een feest! Overal bij 2Samen werden kinderen voorgelezen uit het boek ‘Maximiliaan Modderman’, die tijdens een leuk feestje wel heel erg vies wordt.

De Voorleesbrandweerauto voor veel veilige leeskilometers

De Voorleesbrandweerauto is klaar om door heel Den Haag te toeren! Een innovatief, interactief idee vanuit ROC Mondriaan, gebaseerd op de Voorleestent van het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum. Wie wil er nu niet in deze Voorleesbrandweerauto kruipen en samen mooie avonturen lezen en beleven?

Groep 3 van basisschool De Fontein doet aan 'zaklamplezen'

In de ochtend is het nog lekker donker. Hoe leuk is het dan om de dag te beginnen met ‘zaklamplezen’? Alle kinderen uit groep 3 van de Haagse basisschool De Fontein mochten deze week een zaklampje of ledlampje meenemen, speciaal voor het 'zaklamplezen'.

Studenten Mondriaan School voor Business Support krijgen boek cadeau voor Sinterklaas

Met dank aan een (boeken)donatie van boekhandel en HDHL-partner Paagman konden alle nieuwe NT2-studenten van de Mondriaan School voor Business Support Sinterklaas vieren met échte cadeaus, vaak voor het eerst.

Webinar over Leesplezier in het MBO en Heel Den Haag Leest

Op dinsdag 22 november gaven Marjolein Kool en Rosa Rupert, projectleiders van Heel Den Haag Leest, voor Noordhoff START het webinar ‘Leesplezier in het MBO’, met veel praktische tips. Dit webinar is nu terug te kijken.

Gershwin Bonevacia schrijft speciale Spoken Word ‘Heel Den Haag Leest’

Speciaal voor de feestelijke aftrap van Heel Den Haag Leest heeft Spoken Word-artiest Gershwin Bonevacia de Spoken Word ‘Heel Den Haag Leest’ geschreven.

'Heel Den Haag Leest' officieel ondertekend en gestart

Op dinsdag 1 november tekenden bestuurders uit het gehele Haagse onderwijsveld en taalpartners uit de regio Haaglanden een manifest voor meer leesplezier en aandacht voor lezen.

Schrijvers te gast bij The Lighthouse van De Haagse Hogeschool

Studenten en docenten interviewen verschillende schrijvers in de Speakers' Corner

BoekStart werkt langdurig door in taalontwikkeling

Kinderen die als baby in aanraking komen met het programma BoekStart, lopen op vijf- à zesjarige leeftijd voor in hun taalontwikkeling en ontluikende geletterdheid.

Boekentips voor de herfst

De blaadjes dwarrelen neer: het is herfst! Het perfecte seizoen om op de bank te kruipen met een boek! Of luister jij een boek tijdens een herfstwandeling?

Robbert Dijkgraaf, minister van OCW leest voor op De Fontein

In het kader van de Kinderboekenweek was Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 7 oktober 2022 op bezoek bij basisschool De Fontein.

Het warme leesvuur van oktober leesmaand bij 2Samen

In de aanloop naar de lancering van het Heel Den Haag Leest manifest zijn er mooie verbindingen gelegd waar de vruchten al direct van worden geplukt.

Boekenweek van Jongeren in bibliotheek Den Haag

In de Centrale Bibliotheek kwamen ruim 300 derdeklassers van drie middelbare scholen langs voor verschillende workshops.

Initiatiefnemers vertellen op de radio over #HeelDenHaagLeest

Rosa Rupert en Maïté Gomez waren te gast in het Glazen Radiohuis van Stichting Lezen en Schrijven in Rijswijk, waar aandacht werd besteed aan taal in de Week van het Lezen en Schrijven.

Feestelijk Leesjaar geopend tijdens de Week van Lezen en Schrijven

Samenwerking tussen Mondriaan School voor Business Support en de Bibliotheek Den Haag met vanaf dit schooljaar een gratis bibliotheekpasje voor alle nieuwe studenten.

Feestelijke lancering van het Taalpunt

Tijdens de Taalpuntdagen van 29 tot en met 31 maart 2022 was er een voorleeshoek met dagelijks verschillende voorleessessies en er was een leeshoek waar leesstrategieën aangereikt werden.

bottom of page