top of page

Een krachtige impuls voor het Haagse leesplezier

Op 11 april 2024 vond met groot succes een nieuwe inspiratiesessie van Heel Den Haag Leest plaats bij onze partner; het Segbroek College. Met zo’n 80 professionals vanuit verschillende onderwijsinstellingen, kinderopvang, bibliotheken, gemeente en andere organisaties, kwamen we samen voor het vergroten van het leesplezier in de stad. We hebben nieuwe kennis opgedaan, nieuwe samenwerkingen gevormd en gaan met hernieuwde motivatie aan de slag om het leesplezier nóg verder te vergroten.

“Wat is het toch mooi om met zo veel mensen samen te komen voor een gemeenschappelijk doel!”

 


Lezen, misschien wel de belangrijkste uitvinding van de mens

Ruud Hisgen en Adriaan van der Weel, auteurs van het boek De Lezende Mens, openden het plenaire programma met een lezing over het belang van lezen. Zij benadrukten de rol die lezen speelt in het dagelijks leven, hoe essentieel deze vaardigheid is om mee te komen in de maatschappij en hoe de oorsprong van lezen misschien wel de belangrijkste uitvinding is van de mens.


Ruud Hisgen en Adriaan van der Weel, auteurs van De Lezende Mens

Na de lezing sprak Marjolein Kool, een van de initiatiefneemsters van Heel Den Haag Leest, over de activiteiten van de afgelopen maanden. Zij uitte haar toekomstdromen voor het offensief en riep de aanwezige partners op om ook anderen aan te laten sluiten. Om samen het verschil te maken in onze stad. “Lezen helpt mensen om even uit de dagelijkse werkelijkheid te stappen en andere werelden te leren kennen. Dat gun ik iedereen!” zegt Marjolein.


Initiatiefneemster Marjolein Kool in gesprek met dagvoorzitter Gerda Hoekstra

Vervolgens verwelkomde Marjolein de nieuwe partners van Heel Den Haag Leest, waaronder Studio Leff, Praktijkschool De Einder, GHL32 en Jungle The Bungle, die het manifest ondertekenden en hun eigen ambities uitspraken op het gebied van leesbevordering.

 

Nieuwe ondertekenpartners vlnr Studio LEFF, Praktijkschool De Einder, Jungle de Bungle, GHL32

Het plenaire programma werd afgesloten door het Segbroek College zelf. Twee leerlingen verrasten het publiek met een zelfgeschreven rap over het onderwijs, waarna de Segbroek Boekendokters vol energie hun leesaanpak met de aanwezigen deelden. Boekendokter Bertil Govers moedigt alle aanwezigen aan om “schaamteloos te kopiëren”. Samen met zijn collega Renate bood hij een serie praktische tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt. “Het is vooral belangrijk om klein te beginnen.” zegt Renate. “Zorg dat je direct een eerste stap zet, in plaats van jouw idee naar morgen door te schuiven.”


Boekendokters Bertil Govers en Renate van der Geer

Kansen voor nóg meer leesplezier

Na het plenaire gedeelte gingen de aanwezigen al pratend uiteen voor een serie interactieve workshops waarin buiten de bekende paden werd gedacht. Zo leerden de aanwezigen hoe je tekenen kunt inzetten voor het vergroten van de taalvaardigheid en werden zij getoetst in een quiz over meertaligheid. Ook leerden zij hoe je ontwerpen inzet voor het versterken van de betrokkenheid tijdens het lezen van een boek en wat de toegevoegde waarde is van podcasts in het creëren van meer leesplezier.

 

 “Als je tekenen ook ziet als TAAL en dus als onderdeel van de communicatie in plaats van een vak, is de integratie in taalvakken een stuk makkelijker.” zegt Bianca Berndsen van onze nieuwe partner Studio LEFF. Zij maakte tijdens de inspiratiesessie onderstaand beeldverslag.

Samen staan we sterk!

Tijdens de afsluitende uitwisselingsmarkt en borrel wisten de aanwezigen elkaar al snel te vinden. Van het delen van ervaringen tot het vormen van nieuwe ideeën, initiatieven en samenwerkingsverbanden. Met deze connecties zijn we er zeker van dat het leesplezier in Den Haag opnieuw een krachtige impuls heeft gekregen.

 

“Het enthousiasme is zo groot, dat tijdens de borrel al meerdere scholen hebben gevraagd om de volgende Inspiratiebijeenkomst op hun school te organiseren.” sluit Marjolein enthousiast af.


Wil je ook partner worden van Heel Den Haag Leest? Meld je dan nu aan www.heeldenhaagleest.nl/partnerworden.Bekijk ook de aftermovie van deze mooie dag!bottom of page