top of page

5 tips om stillezen te stimuleren

Steeds vaker horen we dat kinderen niet van lezen houden, maar hoe komt dit eigenlijk? En wat kunnen we doen om hen te stimuleren? Het NRO (Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek) deed onderzoek naar de wijze waarop stillezen kan worden ingericht. In gesprek met 29 leerlingen van verschillende leeftijden en leesniveaus, kwamen vijf factoren naar voren waar zij tijdens het lezen behoefte aan hebben. Grote kans dat leraren die hierop inspelen een grotere leesbereidheid ondervinden in de klas.

1.    Stilte en rust

Naast het stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling, kan lezen rust en ontspanning brengen. Om dit te kunnen bereiken is er echter ook een rustige ruimte nodig. Zorg dan ook dat de leerlingen zich in stilte kunnen wijden aan hun boek. Wanneer daar behoefte aan is, kun je hen ook helpen door zachte achtergrondmuziek aan te zetten.

 

2.    Op kunnen gaan in een boek

Om daadwerkelijk op te kunnen gaan in een boek is het noodzakelijk dat leerlingen niet gestoord worden in hun leesproces. Zorg voor een omgeving met zo min mogelijk afleiding, zodat ze de kans krijgen om alles om zich heen te vergeten en zich volledig te verliezen in het verhaal.

 

3.    Concentratie

Het concentratievermogen verschilt niet alleen per kind, het hangt ook af van het moment van de dag. Om goed de aandacht bij een boek te kunnen houden is het van belang om leerlingen te faciliteren met een prettige omgeving en een moment waarop zij zich goed kunnen concentreren.

 

4.    Stillezen is een individuele activiteit

Al is het goed bedoeld, het bieden van ondersteuning bij stillezen kan zeer verstorend werken. Let goed op waar leerlingen behoefte aan hebben. Laat hen zelf vragen om hulp wanneer dit nodig is, maar stimuleer hen ook om het stillezen aan te gaan zoals het is; een individuele activiteit.

 

5.    Passend aanbod

In hoeverre leerlingen stillezen waarderen, hangt in sterke mate af van de vraag of ze een boek kunnen vinden dat bij hen past. Door een variatie aan boeken te bieden (zonder dat dit een overweldigende hoeveelheid wordt) en een kind te ondersteunen in de keuze van het boek, kun je bijdragen aan het leesplezier tijdens het stillezen.

 

 

Stimuleer het stillezen met een passende leesomgeving

Geef je les op een school of ben je werkzaam in de kinderopvang? Zorg dan dat er op jouw locatie gelegenheid is om in alle rust te lezen. Geef kinderen de ruimte om leeservaringen te delen en bied een passend boekenaanbod. Let ook goed op signalen van zwakkere lezers, zodat zij de ondersteuning kunnen krijgen die ze nodig hebben.

 

Wil je meer weten over het onderzoek van NRO? Klik dan hier.

bottom of page