top of page

Een unieke start van De Nationale Voorleesdagen bij het Kinderboekenmuseum

Wat een feest! Vandaag zijn De Nationale Voorleesdagen 2024 begonnen met een heel speciaal voorleesmoment voor kinderen van Kinderopvang 2Samen. Zij zijn met veel enthousiasme ontvangen in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum.

Zodra de kinderen hebben plaatsgenomen in de tentoonstellingsruimte De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt, komt directeur Aad Meinderts bij hen zitten om voor te lezen uit het betoverende prentenboek van dit jaar: "Help! Een Verrassing!" van Miriam Bos.

De Nationale Voorleesdagen 2024

Met voorlezen begint een leven lang leesplezier. Dit is dan ook de reden dat De Nationale Voorleesdagen jaarlijks worden georganiseerd. Van 24 januari tot en met 3 februari 2024 trekken locaties door het hele land boeken uit de kast en mobiliseren ze enthousiaste voorlezers. Ook in Den Haag worden kinderen op talloze locaties meegenomen in de mooiste verhalen.

 

Het belang van lezen

Regelmatig voorlezen zorgt ervoor dat de woordenschat van kinderen gestaag groeit. Het stimuleert zowel de sociale als de empathische ontwikkeling. Kinderen leren zich in te leven in de personages van een verhaal en vergroten hiermee hun verbeeldingskracht en leesplezier.

 

Vanuit het leesoffensief Heel Den Haag Leest, besteden we jaarlijks veel aandacht aan het belang van lezen. Als partner van dit offensief zet ook Kinderopvang 2Samen zich in om het leesplezier en de verbeeldingskracht van kinderen op hun locaties te prikkelen. Niet alleen tijdens De Nationale Voorleesdagen, maar het hele jaar door.


Na het voorlezen in het Kinderboekenmuseum vertellen de pedagogisch medewerkers van locatie 2Vriendjes enthousiast hoe ze dagelijks een variatie aan verhalen voorlezen. “De kinderen kijken uit naar deze momenten, zodra we een boek pakken zie je de blijdschap en beginnen hun ogen te sprankelen. Ze kunnen zich echt verliezen in de verhalen.”

 

Ze benadrukken vooral het belang van taalontwikkeling. “Kinderen worden niet alleen veel creatiever, maar leren zich ook beter uitdrukken wanneer ze bijvoorbeeld ergens last van hebben. Dit helpt ze nu én in de toekomst om beter voor zichzelf op te komen.” Daarbij helpt het voorlezen, in het verbeteren van de concentratie en het beoefenen van geduld.


 

Lees voor tijdens De Nationale Voorleesdagen!

Als drijvende kracht achter de oprichting van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, zet Aad Meinderts zich al jaren in voor het vergroten van het leesplezier. Ook voorlezen vindt hij geweldig om te doen. “Je neemt kinderen even mee naar een andere wereld. Een ervaring die er hopelijk toe leidt dat ze later ook zelf met veel plezier een boek pakken of een e-book lezen.”

 

Wil jij kinderen net als Aad Meinderts inspireren en meenemen naar andere werelden? Zorg dan dat je altijd een boek binnen handbereik hebt en lees je kinderen zo vaak mogelijk voor!

bottom of page