top of page

Intensieve samenwerking voor leesplezier tussen Bibliotheek Den Haag en ROC Mondriaan

Na een succesvolle eerste samenwerking van Bibliotheek Den Haag en ROC Mondriaan, is er besloten tot een bredere aanpak voor het creëren van nog meer leesplezier onder Haagse studenten. Dankzij de financiële ondersteuning van ‘Kunst van Lezen’ zal er dit schooljaar worden gewerkt aan leesbevordering en het vergroten van het leesplezier op De School voor Horeca en Facilitaire Dienstverlening en de School voor Zorg en Welzijn van ROC Mondriaan.

Taalniveau en leesbevordering

Reden voor deze samenwerking was een onderzoek waaruit bleek dat veel jongeren een te laag taalniveau hebben om hun beroep goed uit te kunnen oefenen en mee te kunnen komen in de maatschappij. Door de krachten te bundelen weten Bibliotheek Den Haag en ROC Mondriaan lezen in te zetten om de woordenschat van deze studenten te vergroten en hen op die manier betere kansen te bieden op de arbeidsmarkt.

 


Boekenproeverij voor lezen in de klas

Met hun initiatief zorgen Bibliotheek Den Haag en ROC Mondriaan ervoor dat studenten wekelijks kunnen lezen in de klas. Met zorg worden er boeken geselecteerd die ze leuk zullen vinden en die zowel het leesplezier als de woordenschat kunnen vergroten.


De start hiervan is een unieke boekenproeverij die Bibliotheek Den Haag op de ROC Mondriaan locaties organiseert. De studenten lopen langs tafels met verschillende soorten boeken, zoals verfilmde boeken, waargebeurde boeken en boeken rond spanning en liefde. Zo kunnen de studenten er op een leuke manier achter komen welk boek het beste bij ze past en wat ze in de klas willen gaan lezen.


De eerste boekenproeverij heeft plaatsgevonden op de School voor Horeca en Facilitaire Dienstverlening. Een van de studenten zei hierover: “Ik vind lezen echt stom, maar op de boekenproeverij zag ik een spannend waargebeurd boek dat ik wel wil lezen.” Een andere student werd door haar vriendin op een boek gewezen, wat haar heeft aangezet om nu zelf ook te gaan lezen. Ook op de andere locaties zijn boekenproeverijen georganiseerd om nog meer studenten te enthousiasmeren.

 


Docenten over vrij lezen in de klas

Ook voor de docenten vormt de boekenproeverij de start van het traject Lezen in de klas. “Wij staan te trappelen” vertelt een van hen. “Ik kijk er erg naar uit om met mijn studenten aan de slag te gaan. De boekenproeverij helpt hen om het boek te vinden dat bij ze past, wat lezen in de klas direct vele malen leuker maakt.”


Ook andere docenten zijn enthousiast. “Ik geef kookles en vaak kunnen studenten een recept niet lezen, daarom ben ik blij dat vrij lezen wordt ingevoerd en de studenten beter worden in taal”.


Bibliotheek Den Haag ondersteunt scholen tijdens deze samenwerking door de boeken in de klassen te brengen en actief kennis te delen. De docenten van ROC Mondriaan krijgen daarbij een training hoe zij studenten het beste kunnen stimuleren om te lezen. Dankzij de basis die is gelegd binnen het samenwerkingsverband Heel Den Haag Leest, verloopt deze samenwerking zeer goed.Over Heel Den Haag Leest

Heel Den Haag Leest is een leesoffensief waarin meer dan 40 partners zich actief inzetten voor leesbevordering en het vergroten van het leesplezier. Onderdeel van dit offensief zijn onder meer Bibliotheek Den Haag en ROC Mondriaan. Met projecten als lezen in de klas, laten zij zien hoe belangrijk het is voor Haagse partners en ondernemers om elkaar te ondersteunen in het verbeteren van de taalvaardigheid onder Haagse inwoners. Samen bereiken we meer.

 

Benieuwd naar een sfeerimpressie van eerdere activiteiten rond het stimuleren van studenten rond taalontwikkeling en lezen? Klik dan hier om het filmpje te bekijken.

bottom of page