top of page

Verhalen als fundament, in gesprek over leesinspiratie

Hoe motiveer je jongeren om te lezen? Hoe kunnen we lezen vanzelfsprekend voor hen maken? Nicky de Boer van het platform Lezenslessen maakte van het beantwoorden van deze vragen haar missie. Zij stelt verhalen centraal als fundament van het leven. Als spiegel, waarin je jezelf kunt herkennen en leren kennen.

Leesmotivatie en de kracht van goede docenten

“Ik was vroeger echt een lezer” vertelt Nicky, “toch heb ik ook leesdips gehad. Ik vroeg mijn docent om boekentips, maar doordat er niet gevraagd werd naar mijn leeservaring paste geen van de suggesties echt bij mijn interesses. Hierdoor las ik een tijd weinig. Gelukkig kreeg ik later een docent die echt doorvroeg en in de klas met me in gesprek ging over boeken. Zo ontdekte ik dat er meer in een verhaal zit dan alleen het verhaal zelf. De gelaagdheden van boodschappen en thematieken die meer bieden dan vermaak. Zo’n positieve ervaring gun ik alle leerlingen.”

 

Hoewel zij merkt dat het belang van lezen door veel docenten onderschreven wordt, ziet Nicky ook wat het van hen vraagt om goed leesonderwijs te kunnen bieden. Docenten kunnen tenslotte onmogelijk alle boeken lezen die jongeren van 12-15 jaar aan kunnen spreken. Daarom biedt Lezenslessen boekentips, inspiratie, lesmaterialen en online trainingen voor zowel aarzelende als gretige lezers.

 

Nicky’s tips

Ben je docent in het vmbo of de onderbouw havo en vwo? Maak dan gebruik van de tips van Nicky de Boer. Deze tips hebben tot doel de drempel naar boeken te verlagen en leesinspiratie te bieden voor alle typen lezers.


  • Zonder boeken ben je nergens Om lezen vanzelfsprekend te maken is het belangrijk dat er altijd boeken binnen handbereik zijn. Zorg hier dan ook voor in jouw lokaal. Door tijdens de les regelmatig titels van verschillende niveaus te noemen of aan te reiken laat je leerlingen kennismaken met een diversiteit aan verhalen en genres.

  • Laat leerlingen zien dat je zelf ook leest Vraag je leerlingen tijdens de les te lezen? Pak dan ook zelf een boek. Zien lezen doet lezen, dus deze stimulans kan net zijn wat ze nodig hebben om echt in het verhaal te duiken. Bovendien laat je hiermee zien dat lezen normaal is.

  • Verzorg inspirerende activiteiten rondom boeken en lezen Niet iedere leesactiviteit hoeft zelfstandig lezen te zijn, stelt Nicky. Zo biedt zij met het Boek van de Maand een laagdrempelige manier om met jeugdboeken aan de slag te gaan. Je leest een fragment voor en praat daar met je leerlingen over aan de hand van gespreksstarters. Leerlingen maken op deze manier kennis met verhalen zonder zelf een boek te hoeven lezen en ontdekken hun leesvoorkeuren. Vinden ze het interessant? Zorg dan dat je enkele van jouw leerlingen een exemplaar van het boek te leen aan kunt bieden.

  • Zorg dat je leerlingen de juiste titels kunt aanreiken Passende titels aanreiken is essentieel om jongeren te stimuleren in het lezen. Maak (om niet alle titels zelf te hoeven lezen) gebruik van de boekentips en lijstjes op de website (actualiteiten) en Instagram account van Lezenslessen. Hiermee selecteer je gemakkelijk de boeken die passen bij de interessegebieden van jouw leerlingen.

  • Creëer verbinding en verlaag de kans op negatieve leeservaringen Door gesprekken over lezen te voeren in de klas, leer je de leesvoorkeuren en het leesniveau van je leerlingen kennen. Aan de hand daarvan kun je leerlingen begeleiden naar het juiste boek en voorkom je negatieve leeservaringen. Ook krijgen jongeren zo de kans om elkaar te inspireren met de verhalen die ze hebben gelezen.

 

De kracht van de docent in het leesonderwijs

Lezen vormt een belangrijke basis voor de toekomst. Het helpt jongeren in hun groei op de literaire ladder en het ervaren van empathie. Daarnaast stimuleert het hen om kritisch na te denken en te reflecteren. Allemaal capaciteiten die ze een leven lang meenemen.

 

Docenten kunnen een belangrijke rol spelen in deze ontwikkeling. Dankzij hun manier van lesgeven kunnen ze jongeren inspireren en motiveren. Maak van lezen dan ook een vanzelfsprekendheid in het klaslokaal, ga met elkaar in gesprek over verhalen en inspireer jongeren in hun boekenkeuze.

 

Nieuwsgierig geworden?

Meld je dan nu aan voor de inspiratiesessie van Heel Den Haag Leest op 7 november 2023 in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Op deze dag zal Lezenslessen een van de workshops geven om jou te inspireren op het gebied van leesbevordering en leesonderwijs.

bottom of page