top of page

VERHALEN

NIEUWS EN BLOGS

Een krachtige impuls voor het Haagse leesplezier

Op 11 april 2024 vond met groot succes een nieuwe inspiratiesessie van Heel Den Haag Leest plaats bij onze partner; het Segbroek College. Met zo’n 80 professionals vanuit verschillende onderwijsinstellingen, kinderopvang, bibliotheken, gemeente en andere organisaties, kwamen we samen voor het vergroten van het leesplezier in de stad. We hebben nieuwe kennis opgedaan, nieuwe samenwerkingen gevormd en gaan met hernieuwde motivatie aan de slag om het leesplezier nóg verder te vergroten.

Tips om (nog) meer te gaan lezen

Heb jij je voorgenomen om meer boeken te gaan lezen? Dat juichen wij natuurlijk van harte toe! Wij geven je dan ook graag tips om extra te gaan lezen.

Leesinspiratie tijdens Heel de Pabo leest

Naar aanleiding van de eerste ‘Heel de Pabo leest!’ spreken we Marja Loomans, lerarenopleider en docent Nederlands aan de Inholland Pabo. Na haar bezoek aan de inspiratiesessie van Heel Den Haag Leest besloot de Pabo de jaarlijkse voorleeswedstrijd voor eerstejaars Pabostudenten nog meer aan te kleden als een evenement. Er werd een leesfeest van gemaakt met workshops, optredens, een lezing van een kinderboekenauteur en boekenverkoop door de Haagse kinderboekhandel Alice in Wonderland. Het werd een energieke en zeer inspirerende dag voor hen die zich de komende jaren zullen inzetten om het leesplezier bij kinderen en jongeren te vergroten.

Leesmotivatie op Kindcentrum Speleon

Hoe motiveer je kinderen om te lezen? En hoe zorg je ervoor dat zij uit zichzelf een boek oppakken? Met deze vragen ging Emin, gedreven leraar bij Kindcentrum Speleon, aan de slag. Hij ontwikkelde een bibliotheek op locatie die binnen een jaar na de realisatie al een groot succes bleek te zijn. Hoe deed hij dit? En wat kunnen andere scholen en kinderdagverblijven hiervan leren? Meester Emin geeft tips!

Leesinspiratie door het vinden van de juiste boeken

Samen met Loes van Lakerveld, docent bij onze partner Taal aan Zee, spreken we over het belang van lezen in het leren van een taal. Loes geeft spreekvaardigheid en gaat tijdens haar lessen vooral veel met de cursisten in gesprek. Daarnaast organiseert ze culturele uitstapjes en leest ze samen met de groep sinds november 2023 boeken in makkelijke taal tijdens haar les.

Een unieke start van De Nationale Voorleesdagen bij het Kinderboekenmuseum

Wat een feest! Vandaag zijn De Nationale Voorleesdagen 2024 begonnen met een heel speciaal voorleesmoment voor kinderen van Kinderopvang 2Samen. Zij zijn met veel enthousiasme ontvangen in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum.

Zodra de kinderen hebben plaatsgenomen in de tentoonstellingsruimte De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt, komt directeur Aad Meinderts bij hen zitten om voor te lezen uit het betoverende prentenboek van dit jaar: "Help! Een Verrassing!" van Miriam Bos.

15 tips om in 2024 om (nog) meer te gaan lezen!

Heb jij je voorgenomen om meer boeken te gaan lezen? Dat juichen wij natuurlijk van harte toe! Wij geven je dan ook graag tips om dit jaar extra te gaan lezen.

Intensieve samenwerking voor leesplezier tussen Bibliotheek Den Haag en ROC Mondriaan

Na een succesvolle eerste samenwerking van Bibliotheek Den Haag en ROC Mondriaan, is er besloten tot een bredere aanpak voor het creëren van nog meer leesplezier onder Haagse studenten. Dankzij de financiële ondersteuning van ‘Kunst van Lezen’ zal er dit schooljaar worden gewerkt aan leesbevordering en het vergroten van het leesplezier op De School voor Horeca en Facilitaire Dienstverlening en de School voor Zorg en Welzijn van ROC Mondriaan.

De Haagse Leest, dé leescampagne van de Haagse Hogeschool

Als partner van Heel Den Haag Leest zet ook De Haagse Hogeschool zich dagelijks in voor leesbevordering en het vergroten van het leesplezier. Om hier meer bekendheid aan te geven startte de school dit jaar met een leescampagne genaamd De Haagse Leest. Aftrap van dit campagnejaar was een leesfestival van drie dagen in het Atrium van de school.

De LEES-app voor jongeren is nu al een groot succes! 
In de eerste maanden van de pilot zijn ruim 14.000 accounts aangemaakt, ruim 22.000 boeken uitgeleend en zijn zowel docenten als jongeren enthousiast over het aanbod. 

Ben jij benieuwd naar het ontstaan van de LEES-app, de favoriete boeken van jongeren en de toekomst van deze inspirerende pilot? Lees dan snel verder!

Dé LEES-app voor jongeren! Gebruik jij hem al?

In september 2023 werd de LEES-app geïntroduceerd. Een gratis app waarin vmbo leerlingen en mbo studenten boeken kunnen lezen én luisteren, speciaal geselecteerd voor hun leeftijd en interesses. De LEES-app biedt een nauwkeurige selectie van ruim 120 boeken die tot de verbeelding spreken, informeren en inspireren. Benieuwd naar het ontstaan van deze app en de visie erachter? Lees dan snel verder!

Succesvolle inspiratiesessie van Heel Den Haag Leest wakkert leesvuur aan bij bezoekers uit de hele stad

Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag was op 7 november 2023 het bruisende toneel van een tweede sprankelende inspiratiesessie. Hiermee bewijst Heel Den Haag Leest opnieuw het belang van lezen en literatuur, dat door de hele stad gedragen wordt. Partners, professionals en geïnteresseerden kwamen samen om te genieten van een gevarieerd programma rond leesbevordering en leesplezier.

Verhalen als fundament, in gesprek over leesinspiratie

Hoe motiveer je jongeren om te lezen? Hoe kunnen we lezen vanzelfsprekend voor hen maken? Nicky de Boer van het platform Lezenslessen maakte van het beantwoorden van deze vragen haar missie. Zij stelt verhalen centraal als fundament van het leven. Als spiegel, waarin je jezelf kunt herkennen en leren kennen.

Glazen Radiohuis geeft aandacht aan taal en laaggeletterdheid

Morgen is het zover! Dan zijn we met Heel Den Haag Leest te gast bij het Glazen Radiohuis. Twee weken lang is hier aandacht geweest voor laaggeletterdheid. De eerste week in Zoetermeer en de tweede week in Den Haag.

Tijdens deze weken deelden mensen en organisaties hun verhalen en ervaringen rond dit onderwerp. De bedoeling is om hiermee bewustzijn te creëren en tot laagdrempelige oplossingen te komen voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Een initiatief waar wij als leescollectief natuurlijk graag aan bijdragen!

Unieke ideeën voor leesbevordering? Bij twijfel, gewoon doen

Stel je voor, je hebt een idee. Een idee dat kinderen, jongeren of volwassenen, kan helpen aan een fijne leeservaring. Via een podcast, blog, lesprogramma, masterclass of een ander medium breng jij boeken en verhalen tot leven. Althans, dat zou je graag willen. Maar hoe doe je dat? Waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je plan slaagt?

De lees-grabbelton; probeer eens iets nieuws

Zomerlezen, dé mogelijkheid om in nieuwe boeken en verhalen te duiken. Of je nu toe bent aan een nieuw boek of überhaupt nog geen idee hebt wat je de komende tijd zou kunnen lezen, wij dagen je uit om jezelf te verrassen!

Literatuur in de stad, ontdek de leukste plekjes

Deze maand staat in het teken van literatuur in de stad, dé gelegenheid bij uitstek om weer eens wat leuke literaire plekken op een rij te zetten. Van de lekkerste leesplekken tot unieke boekhandels, events en literaire wandelingen. In onze stad is de literatuur volop te beleven!

5 tips om stillezen te stimuleren

Steeds vaker horen we dat kinderen niet van lezen houden, maar hoe komt dit eigenlijk? En wat kunnen we doen om hen te stimuleren? Het NRO (Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek) deed onderzoek naar de wijze waarop stillezen kan worden ingericht. In gesprek met 29 leerlingen van verschillende leeftijden en leesniveaus, kwamen vijf factoren naar voren waar zij tijdens het lezen behoefte aan hebben. Grote kans dat leraren die hierop inspelen een grotere leesbereidheid ondervinden in de klas.

Dag van het sprookje vol sprookjesboeken

Vandaag is de dag van het sprookje! Wat is jouw favoriet?

Sprookjes zijn van alle tijden en leeftijden. Soms ontroerend, soms gruwelijk, maar nog altijd tot de verbeelding sprekend. Onze partner, kinderboekenwinkel Alice in Wonderland, biedt een uitgebreide collectie sprookjesboeken. Van klassiek tot modern, van westers tot sprookjes uit verre landen. Vaak prachtig geïllustreerd door geweldige illustratoren. De mooiste en leukste sprookjesboeken zetten zij voor ons op een rij.

Juliana Kinderziekenhuis neemt voorleesbrandweerauto van Heel Den Haag Leest in ontvangst!

In het bijzijn van kinderen en artsen heeft het Juliana Kinderziekenhuis vandaag de unieke voorleesbrandweerauto in ontvangst genomen. Om het Juliana Kinderziekenhuis te verwelkomen als recent partner van Heel Den Haag Leest en de kinderen een hart onder de riem te steken, doneerden Paagman, Haagse Hogeschool en Kinderopvang 2Samen, boeken die de patiënten na hun tijd in het ziekenhuis mee naar huis mogen nemen.

Een leven uit een jongensboek; in gesprek met Haagse dichter Sjaak Kroes

Zittend in het Westduinpark treffen we Sjaak Kroes, de Haagse dichter die in het oog springt door zijn unieke fiets vanwaar hij gedichten op maat schrijft. Hij begon ruim zeven jaar geleden en is inmiddels voor vele Hagenaars een bekend gezicht. In het kader van de themamaand Haagse Schrijvers spraken we dan ook met hem af om te praten over zijn leven en ontwikkeling als schrijver.

De stoerste voorleesboeken voor Vaderdag!

Op zoek naar een leuk cadeau voor Vaderdag? Koop een boek! Van zijn favoriete schrijver tot de leukste voorleesboeken, er zijn eindeloos veel mooie verhalen te vinden. Voor alle vaders met jonge kinderen stelde onze partner, boekhandel De Vries Van Stockum, een top 10 samen van de leukste en stoerste voorleesboeken.

Kennis delen én ophalen tijdens opnieuw waardevolle CVI Conferentie

Met het thema durf, doe, deel vond op 31 mei en 1 juni dé CVI Conferentie van het jaar plaats in Veldhoven. Het Consortium voor Innovatie (CVI) stelde een gevarieerd programma samen voor en door scholen binnen de mbo-sector. Met 250 interactieve workshops, 18 mbo talks en 14 keynotes van 55 (mbo)scholen en onderwijspartners, vormde de conferentie ook dit jaar weer een waardevol platform om kennis te delen en van elkaar te kunnen leren.

In gesprek met Yvonne Keuls

In gesprek met Yvonne Keuls

In het kader van Haagse schrijvers, het thema van deze maand, zijn wij in gesprek gegaan met Yvonne Keuls. Bekend van boeken als ‘Gemmetje Victoria’, ‘Het verrotte leven van Floortje Bloem’ en ‘Mevrouw mijn moeder’ (dat dit jaar werd uitgedeeld door Nederland leest), stelt zij telkens het leven van één persoon centraal. In een interview bespreken we haar manier van werken, haar inspiratie en natuurlijk wat we nog aan verhalen van haar hand kunnen verwachten. 

Vandaag in het nieuws: duizenden mbo'ers met diploma zijn 'laaggeletterd'

Er zijn grote zorgen over de taalvaardigheid van mbo-studenten. In één jaar tijd hebben 6000 mbo'ers hun diploma behaald met een onvoldoende voor het centraal examen Nederlands. Daarmee zijn ze 'laaggeletterd'. Dat blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie.

Moederdagtips: verwen je moeder met een mooi boek

Hoe vaak werd jij vroeger voorgelezen door je moeder? Leesplezier wordt vaak met de paplepel ingegoten. Kinderen ontwikkelen zich dankzij het enthousiaste voorlezen van ouders of verzorgers en worden onbewust geïnspireerd wanneer ze anderen verdiept zien in een boek. Aankomende zondag 14 mei is Moederdag. De perfecte gelegenheid om jouw moeder, of iemand anders die moeder is, eens flink te verwennen.

bottom of page