top of page

Leesinspiratie tijdens Heel de Pabo leest

Naar aanleiding van de eerste ‘Heel de Pabo leest!’ spreken we Marja Loomans, lerarenopleider en docent Nederlands aan de Inholland Pabo. Na haar bezoek aan de inspiratiesessie van Heel Den Haag Leest besloot de Pabo de jaarlijkse voorleeswedstrijd voor eerstejaars Pabostudenten nog meer aan te kleden als een evenement. Er werd een leesfeest van gemaakt met workshops, optredens, een lezing van een kinderboekenauteur en boekenverkoop door de Haagse kinderboekhandel Alice in Wonderland. Het werd een energieke en zeer inspirerende dag voor hen die zich de komende jaren zullen inzetten om het leesplezier bij kinderen en jongeren te vergroten.

Aandacht voor lezen

Binnen de Inholland Pabo is er natuurlijk veel aandacht voor lezen. Het belang van lezen voor kinderen en hoe dit te bevorderen komt in vrijwel alle lessen terug. Iedere Pabostudent bouwt daarnaast zowel binnen de lessen als daarbuiten een eigen leesrepertoire op. Om de studenten hierbij te inspireren en motiveren, organiseert de Pabo verschillende evenementen en activiteiten. Zo is er jaarlijks een themadag tijdens de Kinderboekenweek, worden studenten in de schijnwerpers gezet met voorleeswedstrijden en worden er wisselende thematentoonstellingen rondom boeken georganiseerd. Daarnaast is de Inholland Pabo gestart met leesclubs van studenten en docenten.

 

Intrinsieke motivatie

Aan het begin van dit schooljaar kregen alle eerstejaars studenten het boek ‘Films die nergens draaien’ van Yorick Goldewijk cadeau. Hiermee nodigt de Inholland Pabo hen uit om aansprekende nieuwe titels te ontdekken, die ze kunnen inzetten wanneer ze voor de klas staan.

 

“Wij zijn ervan overtuigd dat een goede leerkracht een lezende leerkracht is. Als je zelf niet leest lukt het ook niet om kinderen hierin mee te krijgen.” vertelt Marja. “We willen dan ook de intrinsieke motivatie om te lezen zo veel mogelijk stimuleren. De leesclub is hier een mooi voorbeeld van. Daar doen studenten buiten het curriculum aan mee. De eerste deelnemers zijn al erg enthousiast, dus we hopen dat dit een olievlek zal veroorzaken om meer met elkaar te gaan praten over boeken.”

 

Heel de Pabo leest!

“Wij organiseren al jaren de Pabo voorleeswedstrijd waar bijna iedere Pabo aan meedoet. Naar aanleiding van de Heel Den Haag Leest inspiratiesessie leek het ons leuk om dit keer een echt leesfeest te organiseren. Dit was een groot succes!”

De hele dag werden eerstejaars studenten geïnspireerd. Naast de voorleeswedstrijd zelf waren er verschillende workshops, was er een lezing van auteur Yorick Goldewijk, een goed verzorgde lunch, een boekenkraam én een uniek optreden van de tweedejaars studenten met liedjes over lezen.Inspirerende workshops

Voor de workshops is een afwisselend programma samengesteld. Studenten leerden bijvoorbeeld hoe je een lekker voorleesboek kiest en hoe je dit boek vervolgens interactief voorleest. Ook kregen de studenten de kans om een eigen podcast op te nemen, waarin ze spraken over hun favoriete boek. Dit leverde nieuwe kennis en inzichten op die in de dagen na het evenement direct werden ingezet. Zo bedachten een aantal studenten bijvoorbeeld dat ze nu ook een podcast als boekverslag kunnen maken.

 

Tips en tops

Het leesfeest werd door alle deelnemers enthousiast ontvangen. Met hernieuwde inspiratie en motivatie gingen de studenten weer naar huis.

 

“Tijdens Heel de Pabo leest! vormden we een echte leescommunity.” vertelt Marja. “Er waren direct een aantal enthousiaste studenten die bijvoorbeeld willen deelnemen aan de leesclub of aan andere activiteiten. We hopen dat we de studenten met dit soort dagen kunnen laten zien dat lezen cool is en dat het fijn is om bij een lezerscommunity te horen.”

 

Een tip die uit deze dag naar voren komt, is de invulling van de voorleeswedstrijd. Alhoewel dit bedoeld is als een inspirerende activiteit, blijkt het in de praktijk voor veel studenten best spannend om hieraan mee te doen. “Toon hier vooral begrip voor” zegt Marja dan ook. “Het is goed om na te denken hoe je de wedstrijd invliegt, misschien niet al te competitief, maar als een leuke activiteit om de kracht van voorlezen te ervaren.”

 

Draag bij aan het creëren van meer leesplezier!

Wil je meer weten over deze feestelijke viering rond leesbevordering en leesplezier? Wil je samenwerken met Heel Den Haag Leest partners zoals Hogeschool InHolland? Laat het ons weten!

 

Samen kunnen we kinderen, jongeren en (toekomstige) leraren in Den Haag, inspireren bij het vergroten van het leesplezier en het verbeteren van de leesvaardigheid.bottom of page