top of page

In gesprek met Yvonne Keuls

In het kader van Haagse schrijvers, het thema van deze maand, zijn wij in gesprek gegaan met Yvonne Keuls. Bekend van boeken als ‘Gemmetje Victoria’, ‘Het verrotte leven van Floortje Bloem’ en ‘Mevrouw mijn moeder’ (dat dit jaar werd uitgedeeld door Nederland leest), stelt zij telkens het leven van één persoon centraal. In een interview bespreken we haar manier van werken, haar inspiratie en natuurlijk wat we nog aan verhalen van haar hand kunnen verwachten. 

De impact van verhalen voor een schrijf(st)er 

Als 8-jarig meisje kwam Yvonne Keuls, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, vanuit Indonesië naar Nederland. Uit protest en met een sterk gevoel voor onrecht begon ze tijdens de oorlog haar ervaringen op te schrijven. Na de oorlog leek de noodzaak om te schrijven weg te zijn, tot zij op 14-jarige leeftijd in aanraking kwam met Oliver Twist van Charles Dickens. 


De manier waarop Charles Dickens beschreef hoe Oliver Twist in een kindertehuis mishandeld werd, maakte grote indruk op haar. De jonge mevrouw Keuls realiseerde zich toen dat je ook kunt schrijven over de misstanden van een ander. Een manier van schrijven waarmee mensen wakker gemaakt kunnen worden en die zij zichzelf tot doel stelde. 


Een leven aan de rand van de maatschappij

Al jaren stelt mevrouw Keuls misstanden aan de kaart en laat zij de maatschappij zien hoe het bepaalde groepen in de samenleving vergaat. Zij stuit hierbij regelmatig op weerstand, het zijn tenslotte toch bepaald geen lieverdjes waar zij over schrijft. Juist dat is echter wat haar aanspoort om meer over deze kinderen te weten te komen. Waarom zijn ze zo geworden? Wat werd hun onthouden? En welke mensen zijn belangrijk voor hen geweest? 


“Ik stel mij altijd achter het slachtoffer. De dader is vaak van een hogere positie en gaat hierdoor meestal vrijuit. Door het leven van Floortje Bloem te beschrijven heb ik laten zien hoe het leven van al die heroïne hoertjes verloopt. Het is een methode die mij heel goed bevalt. Op deze manier kan de lezer zich vereenzelvigen met dit ene meisje en zien hoe dit probleem in de maatschappij geworteld is”


Gemmetje Victoria

In haar laatste boek beschrijft Yvonne Keuls het leven van Gemmetje Victoria, die in haar opvangcentrum binnenkwam en die zij ruim 25 jaar heeft begeleid. Een onverschrokken vrouw die rechtszaken aanspande, Nederlandse les gaf aan groepen Turkse vrouwen en de Congregatie van de zusters van liefde op haar manier bijstond in hun opvanglocaties.


“Naast de slachtoffers die ik portretteer zijn de mensen die hen helpen in mijn boeken heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de zusters van de congregatie. Zij hadden ruimte nodig om mensen op te vangen en namen zelf leegstaande panden in beslag. Gemeente Den Haag deed niets, ze kregen geen subsidie en toch wisten ze anderen te ondersteunen. De groepen die wel subsidie kregen zoals EHBO en politie klopten gewoon bij ze aan om kinderen te plaatsen waar zij zich geen raad mee wisten. Dan weet je al dat er iets niet goed zit.” vertelt mevrouw Keuls.


Van ieder boek een toneelstuk

Alle boeken van Yvonne Keuls zijn doorspekt met dialogen, die zij voor ieder boek omvormt tot een toneelvoorstelling. Samen met Haagse kleinkunstenaar Max Douw, brengt zij het verhaal van Gemmetje Victoria op een nieuwe manier tot leven in de Koninklijke Schouwburg. 


De voorstelling is voor het laatst te zien op 26, 27 en 28 juni 2023. 26 en 28 juni zijn inmiddels uitverkocht, maar voor 27 juni zijn er nog enkele kaarten beschikbaar. Wil je hier bij zijn? Boek dan snel een kaartje via: www.hnt.nl.


Uitkijken naar een nieuw boek

Intussen schrijft mevrouw Keuls verder voor haar volgende boek. Ze vertelt er nog niet over, want wat is de noodzaak om het op te schrijven wanneer het verhaal al volledig uit de doeken is gedaan? Wij kijken er in ieder geval naar uit om ook dit boek weer te kunnen lezen!


Ga voor alle boeken van Yvonne Keuls naar je favoriete boekhandel of leen een exemplaar bij Bibliotheek Den Haag.


bottom of page