top of page

Een leven uit een jongensboek; in gesprek met Haagse dichter Sjaak Kroes

Zittend in het Westduinpark treffen we Sjaak Kroes, de Haagse dichter die in het oog springt door zijn unieke fiets vanwaar hij gedichten op maat schrijft. Hij begon ruim zeven jaar geleden en is inmiddels voor vele Hagenaars een bekend gezicht. In het kader van de themamaand Haagse Schrijvers spraken we dan ook met hem af om te praten over zijn leven en ontwikkeling als schrijver.

Verbinden en verhalen tot leven brengen

Op de vraag waar hij voor schrijft, is Sjaak Kroes duidelijk in zijn antwoord. Verbinden staat voor hem centraal. Hij ziet dagelijks hoe mensen geraakt worden door zijn woorden en hoe zijn gedichten iets kunnen betekenen in het uiten van emoties als blijdschap of verdriet.

 

“Wat ik het allermooiste vind, is om de band tussen mensen te beschrijven. De eerste keer dat ik de vraag van iemand kreeg om de liefde voor een ander te beschrijven dacht ik dat gaat niet. Ik kende de persoon tenslotte niet. Door het toch te proberen en met een gesprek een verbinding aan te gaan, kwam ik erachter hoe ik met mijn gedichten van betekenis kan zijn” vertelt Sjaak. Zijn mensenkennis en interesse in psychologie komen hier goed bij van pas.

 

Sjaak Kroes omschrijft zichzelf als dieptedichter. Iemand die meer van de persoon wil weten die voor hem zit. Die anderen een goed gevoel geeft door een luisterend oor te bieden op een moment dat zij dit nodig hebben. Hij vereeuwigt dit moment door ieder verhaal om te buigen tot de prachtigste straatgedichten of voordrachten tijdens trouwceremonies en zakelijke bijeenkomsten.

 

De reis van een avonturier

Avontuur is een belangrijke drijfveer voor Sjaak Kroes. Door zijn fiets te pakken en gewoon maar te zien waar hij uitkomt weet hij iedere dag tot een nieuw avontuur te maken. “Het is toch net of je een jongensboek leeft? Ik weet nooit wat de dag me brengt en dat is nu juist het leuke eraan!”

 

In de afgelopen jaren schreef Sjaak Kroes meer dan 4.000 gedichten, verkocht hij zeker 5.000 bundels en 8.000 kaarten met zijn gedichten erop gedrukt. Met het oog op het verzamelen van verhalen en ervaringen hoopt Sjaak Kroes zijn gedichten buiten onze landsgrenzen verder te brengen. Wie weet zien we hem over enkele jaren wel door Europa of Amerika trekken.

 

Het leven van een straatartiest

“Soms lopen dingen precies zoals je hoopte” zegt Sjaak Kroes. “Ik heb altijd een fascinatie gehad voor straatartiesten, dus toen een vriendin vertelde dat zij in New York een straatdichter had gezien en dit wel wat voor mij vond, besloot ik het erop te wagen. Met een karretje, tafel en stoeltjes trok ik naar de stad, de Frederik Hendriklaan en later de duinen in.”

 

Enkele jaren geleden verruilde hij het karretje voor de inmiddels bekende fiets waarmee hij heel Nederland doorkruist. Van Den Haag tot Gouda en Utrecht, van de Waddeneilanden tot Amsterdam en Maastricht. Zolang Sjaak zijn fiets heeft, gaat hij het avontuur met zijn typemachine aan.

 

Hij hoopt zijn gedichten nog jaren met mensen te kunnen delen. Wij hopen natuurlijk ook dat hij dit zal blijven doen. Is er tenslotte een leukere manier om het leesplezier te bevorderen dan het lezen van een gedicht dat speciaal voor jou geschreven werd?

bottom of page