top of page

15 tips om in 2024 om (nog) meer te gaan lezen!

Heb jij je voorgenomen om meer boeken te gaan lezen? Dat juichen wij natuurlijk van harte toe! Wij geven je dan ook graag tips om dit jaar extra te gaan lezen.

Leestips

Voor dit bericht verzamelden we de leestips die zijn gedeeld binnen ons netwerk én door lezersplatform Hebban.nl. Ga ermee aan de slag en ontdek nieuwe titels en auteurs. Bespreek uiteenlopende verhalen met vrienden, familie en collega’s en bepaal vandaag nog hoeveel boeken je gaat lezen voor jouw persoonlijke readingchallenge.


 1. Vraag om hulp om het juiste boek te vinden Ontdek voor meer plezier in het lezen welke boeken bij je passen. Heb je hier moeite mee? Vraag dan eens wat familie en vrienden graag lezen. Kijk welke boeken in de top 10 staan van je favoriete genre(s) of vraag aanraders van je bibliothecaris en lokale boekverkopers. Je kunt ook inspiratie halen uit de series en films die je graag kijkt, staan er titels tussen die gebaseerd zijn op een boek? Aan de hand daarvan kun je gemakkelijk vergelijkbare titels vinden.

 2. Hou leeslijsten bij met titels die je tegenkomt

  Zie je boeken voorbijkomen die je aanspreken? Zorg dat je ze noteert! In apps als Hebban en Goodreads hou je gemakkelijk persoonlijke leeslijsten bij. Zo heb jij altijd keuze wanneer je een nieuw boek wilt oppakken.

 3. Varieer! Kies af en toe eens een ander onderwerp, auteur of genre

  Alhoewel er binnen het genre dat jij vaak leest tal van goede boeken te vinden zullen zijn, kan het ook heel interessant zijn om eens een ander boek te proberen. Wie weet ontdek jij binnen een nieuw genre, een nieuw onderwerp of een jou nog onbekende auteur, wel je nieuwe favoriete boek!

 4. Dwing jezelf niet om ieder boek uit te lezen

  Voor sommige lezers is het misschien een open deur, maar deze tip is ontzettend belangrijk voor het behouden van je leesplezier. Als een boek je niet aanspreekt, neem dan de vrijheid om het weg te leggen en een ander boek uit te kiezen. Zo blijf je gemotiveerd om nieuwe verhalen te ontdekken en weet je, naast je favorieten, ook steeds beter wat je in de toekomst niet hoeft uit te kiezen.

 5. Jouw reading challenge; stel realistische doelen

  Denk goed na over haalbare doelen die je het hele jaar blijven motiveren. Wil jij meedoen met een reading challenge? Kijk dan eens hoeveel boeken je het afgelopen jaar hebt gelezen, tel hier zeker twee titels bij op en kijk hoe ver je komt. Een andere optie is om jezelf tot doel te stellen om dagelijks 10 minuten te lezen, bijvoorbeeld bij het ontbijt. Het zal je nog verbazen hoeveel boeken je, met deze korte dagelijkse tijdsbesteding, in een jaar kunt lezen!

 6. Neem altijd een boek mee

  Waar je ook naartoe gaat, zorg dat je een boek meeneemt. In plaats van je telefoon te pakken als je even ergens moet wachten of tijd hebt tussen twee afspraken in, trek jij voortaan een boek uit je tas. Is je telefoon voor jou gemakkelijker? Zorg dan dat je daar ook e-books op hebt staan.

 7. Zet de (social media) meldingen uit op je telefoon

  Je telefoon kan een flinke blokkade vormen om meer te gaan lezen. Merk je dat jij ook regelmatig even je (social media) meldingen bekijkt of je mail checkt voordat je je boek oppakt? Zonder dat je het in de gaten hebt ben je zo tientallen minuten verder. Probeer de meldingen eens uit te zetten en heel bewust de apps te openen wanneer dit voor jou uitkomt. Zo kun jij je verder rustig focussen op je boek.

 8. Beloon jezelf voor jouw leesprestatie

  Lezen kan ontzettend leuk en ontspannend zijn. Maak er een moment voor jezelf van. Zet een lekker kopje thee of warme chocolademelk en kies jouw favoriete plek om te gaan zitten lezen. Dit kan natuurlijk ook bij een van je favoriete koffietentjes zijn.

 9. Lees samen!

  Wanneer je leest neem je jouw eigen kennis en overtuigingen hierin mee. Door samen te lezen kun je jouw ervaringen vergelijken met de zienswijze van een ander. Dit kan verrassende perspectieven opleveren over de beleving van personages, onderwerpen en schrijfstijl. Lees dus ook eens een boek met vrienden en familie, of sluit je aan bij een leesclub.

 10. Veel onderweg? Probeer een luisterboek!

  Denk jij dat je geen tijd hebt om te lezen omdat je veel onderweg bent? Met luisterboeken gaat er een wereld voor je open! In de auto, in de file of lekker op de fiets. Waar je ook bent, je kunt altijd luisteren naar jouw favoriete boeken.

 11. Kies jouw perfecte leesmoment

  Douchen, eten, tandenpoetsen, we hebben in het dagelijks leven allerlei routines. Zorg dat lezen hier ook onderdeel van wordt. Wat is jouw perfecte leesmoment? Een half uurtje eerder naar bed met een boek? Wakker worden met een boek en een kop koffie? Lekker bijkomen na het eten? Of juist in de lunchpauze? Kijk wat je past.

 12. Televisie en/of boek?!

  Wist je dat er bijvoorbeeld op Netflix talloze films en series staan die zijn gebaseerd op een boek? Kies er één uit en pak het boek in plaats van de televisie aan te zetten. Zodra je het boek uit hebt, bekijk je de film of serie en vergelijk je de overeenkomsten en verschillen. Wat valt je op? Het kan ook heel leuk zijn om dit samen met anderen te doen!

 13. Word lid van de bibliotheek

  Gemakkelijk alle boeken lenen die je aanspreken of laagdrempelig nieuwe boeken ontdekken, dat kan bij de Bibliotheek. Ga eens langs en schrijf je in voor een abonnement. Er zijn verschillende opties beschikbaar en jongeren onder de 18 lezen gratis. Zodra jij lid bent zul je zien hoe makkelijk je hier nieuwe titels ontdekt.

 14. Binnenkort op vakantie? Kies een boek over je bestemming!

  Geen land op de wereld dat niet in een boek werd besproken. Kies een informatief boek, een roman of een thriller uit die zich afspeelt op jouw vakantiebestemming. Zo kun je niet alleen heerlijk lezen, maar kom je direct helemaal in de stemming voor jouw vakantie.

 15. Laat je verrassen door de minibieb

  Den Haag telt talloze minibiebs! Zowel bij onze partners als bij particulieren kun je terecht voor verrassende nieuwe titels. Pak je fiets, maak een rondje door de stad en kijk wat je in de minibiebs tegenkomt. Met een beetje geluk neem je pareltjes mee naar huis.

 

Mis jij nog tips in onze lijst? Laat het ons weten via info@heeldenhaagleest.nl!

bottom of page