top of page

Dé LEES-app voor jongeren! Gebruik jij hem al?

In september 2023 werd de LEES-app geïntroduceerd. Een gratis app waarin vmbo leerlingen en mbo studenten boeken kunnen lezen én luisteren, speciaal geselecteerd voor hun leeftijd en interesses. De LEES-app biedt een nauwkeurige selectie van ruim 120 boeken die tot de verbeelding spreken, informeren en inspireren. Benieuwd naar het ontstaan van deze app en de visie erachter? Lees dan snel verder!

Het ontstaan van de LEES-app

Tijdens een evaluatie in 2022 bleek dat jongeren tussen de 12 en 18 jaar weinig gebruikmaken van de online Bibliotheek. In navolging van het leesconvenant dat zich richt op leesbevordering in het vmbo en mbo, besloot een team van de Koninklijke Bibliotheek dan ook tot het ontwikkelen van een leesapp speciaal voor jongeren. Een app die hun leesvuur zou kunnen aanwakkeren en het gemakkelijker zou maken om de boeken te vinden die bij ze passen. Een app met een eigentijdse uitstraling, waar gebruiksgemak voorop staat en die een passend, overzichtelijk aanbod biedt.

 

Geen bibliotheek abonnement nodig!

Door de LEES-app gratis beschikbaar te maken zonder een bibliotheek abonnement nodig te hebben is de drempel verlaagd om deze app te gebruiken. Ook voor docenten is het hierdoor een stuk gemakkelijker geworden om de app aan te bevelen en leerlingen te inspireren om meer te gaan lezen. Voor veel docenten is de LEES-app inmiddels een vast onderdeel geworden van het lesprogramma.

 

“Ik ben superblij met deze app!” zegt een van de docenten. “Voorheen was het vaak een gedoe voor studenten om aan boeken te komen. Een papieren boek vergaten ze mee te nemen naar de klas en een bibliotheek account aanmaken voor de online bibliotheek was soms lastig. Als ik ze boeken van school mee gaf vergaten ze die vaak weer mee terug te nemen. De LEES-app is voor ons dus echt een uitkomst!”

 

Het kiezen van het juiste boek

Tijdens het vooronderzoek naar de belevingswereld van jongeren rond boeken en lezen, gaven veel van hen aan dat ze voor het laatst hadden gelezen op de basisschool. “Hun grootste uitdaging ligt vaak in het vinden van een boek dat hen aanspreekt.” vertelt Lieke Hoefs van de Koninklijke Bibliotheek.

 

De uitgevers die bij deze app betrokken zijn geweest hebben dan ook gezorgd voor een boekenaanbod dat past bij hun interessegebieden en manier van leven. Daarnaast zijn er voor de LEES-app jongeren en leesconsulenten geraadpleegd om mee te denken in zowel de campagne-uitingen als de promotie op scholen.

 

Door het boekenaanbod te beperken tot zo’n 120 titels is het voor de jongeren een stuk gemakkelijker geworden om een boek te kiezen. Raken zij zo enthousiast dat dit aanbod ontoereikend is? Dan stromen ze vanaf dat moment gemakkelijk door naar de reguliere online Bibliotheek waarin zij kunnen kiezen uit ruim 40.000 ebooks en 12.500 luisterboeken.

 

Favorieten van de jongeren

In de eerste maanden van de pilot werd al snel duidelijk dat de jongeren hun favorieten hebben in het aanbod. De top 5 van meest gelezen boeken bestaat uit; Max Verstappen van Frans van Duijn, Rico van Leon Verdonschot, Snel Geld van Khalid Boudou (speciaal geschreven voor de LEES-app), Anne Frank – haar leven van Marian Hoefnagel en Hoog Catherine van Joost Oomen (ook speciaal geschreven voor de app).

 

Goed ontvangen

Met ruim 14.000 accounts na 2 maanden kunnen we zeggen dat de LEES-app absoluut een succes is. De eerste reacties zijn erg positief en er werden al meer dan 22.000 boeken uitgeleend.

 

Leerlingen die voorheen nooit boeken lazen en geen zin hadden om te lezen namen toch eens een kijkje in de app. Vol verbazing keken ze naar de titels. “Ik wist niet dat ik dit ook mocht lezen” zegt een van hen.

 

Het gevarieerde aanbod waardoor voor alle interesses iets te vinden is, maakt lezen voor veel van deze jongeren ineens een stuk leuker en interessanter.

 

LEES-app van de toekomst

De pilot van de LEES-app duurt een jaar. Natuurlijk is het streven om het aantal accounts en uitgeleende boeken verder te doen stijgen. Er wordt al nagedacht over de mogelijkheid om nieuwe biografieën toe te voegen van onder meer beroemdheden en bekende sporters. Titels die goed worden ontvangen door de jongeren en hen zowel informeren als inspireren.

 

Gedurende de pilot wordt er gemonitord hoe de app gebruikt wordt en wat de gebruikservaring is van de jongeren. Wat is een succes? En wat zou in de toekomst nog beter kunnen? Met de antwoorden op deze vragen kan niet alleen de LEES-app worden geoptimaliseerd, maar ook de algemene online Bibliotheek. Zo werkt de Koninklijke bibliotheek steeds verder aan het verbeteren van de app voor alle lezers.

 

Ontdek de LEES-app

Ben je nieuwsgierig geworden naar de LEES-app? Download hem dan nu en inspireer de jongeren in jouw omgeving om nog meer plezier uit het lezen te halen!

 

Download de LEES-app direct!

Klik hier voor (iOS) 

Klik hier voor Android


bottom of page