top of page

Leesconferentie Heel Den Haag Leest een groot succes

Op 16 februari vond de eerste Leesconferentie van Heel Den Haag Leest plaats: Van Start! Hét evenement voor meer leesplezier in de regio Haaglanden. Speciaal voor de partners, betrokken (onderwijs) professionals en andere geïnteresseerden was er een inspirerend programma vormgegeven en vond de feestelijke ondertekening van nieuwe 'Heel Den Haag Leest'-partners plaats.

Dagvoorzitter Hizir Cengiz opende een inspirerend en vol programma. Met als hoogtepunt de keynote Tien bruggen die je met boeken kan bouwen door kinderboekenauteur en illustrator Marit Törnqvist, een kort muzikaal intermezzo over de kracht van lezen en Haagse best practices door leespartners die zich al bij Heel Den Haag Leest hebben aangesloten. De middag werd vervolgd met verschillende interessante workshops en afgesloten met een symbolisch tweede feestelijk tekenmoment van het ‘Heel Den Haag Leest’-manifest, onder leiding van de dagvoorzitter, waar organisaties en instellingen die ná 1 november zijn aangesloten zich ook met een gezamenlijke handtekening officieel committeerden aan de missie van Heel Den Haag Leest.


Ondertekenaars namens de nieuwe partners, van links naar rechts: Hans Ritmeester (Rosa Basisschool), Geerte Hage (Vrijzinnig Christelijk Lyceum), Salima El-Idrissi (basisschool De Jonge Wereld), Wineke Bilderbeek (De Vries Van Stockum), Ronald Huizer (Koninklijke Bibliotheek), Frank van Hout (Yuverta). (Niet op foto, maar wel nieuwe partner: Christelijk Lyceum Zandvliet).

Initiatiefnemers Marjolein Kool en Rosa Rupert zijn heel blij met het resultaat van deze geslaagde dag. Rosa vertelt: “Ik ben heel blij dat we hier vandaag met zoveel deelnemers aanwezig zijn en echt de mouwen opstropen voor meer leesplezier en leesvaardigheid in Den Haag. Er zijn hier vandaag docenten en professionals uit verschillende stadsdelen en wijken van de stad, van allerlei soorten scholen, organisaties en instellingen, dat is zo mooi om te zien. Van kinderopvang tot Koninklijke Bibliotheek. En allemaal gaan zij naar huis met concrete tools om morgen met hun leerlingen, studenten of doelgroep aan de slag te gaan met dit belangrijke thema. Je ziet hier ook de samenwerking ontstaan, die begint met de vraag: hoe pak jij het eigenlijk aan? Daar gaat het om, zo komen we in Den Haag samen verder.”


Marjolein vult hierop aan: “Onze stad kent ook een hoog percentage laaggeletterde volwassenen. Door structureel lezen onder de aandacht te brengen bij diverse professionals, zijn we er van overtuigd dat we op lange termijn gezamenlijk grote stappen kunnen maken. En een dag zoals vandaag draagt daaraan bij. We zijn heel blij dat we in zo’n korte tijd al zoveel hebben kunnen bereiken en gaan met veel enthousiasme door met het uitbouwen van een groot regionaal netwerk en ons platform.” 


Deelnemers luisteren geboeid naar Yannic van Daele (leesconsulent Huis73) en Annette Janssen (specialist Lezen Huis73) tijdens de workshop ‘Het cadeautje dat lezen heet’.

Ervaring deelnemers

De verschillende deelnemers hebben positief op het programma gereageerd. Sharon van Winterswijk, docent Nederlands van het Maris College, werkzaam op het vmbo geeft aan: “Op de conferentie van ‘Heel Den Haag Leest’ heb ik een heel inspirerende workshop van Tanja de Jong gevolgd. Zij heeft het boek ‘werkvormen voor leesbevordering’ geschreven en gewerkt hebben we. We hebben een aantal werkvormen mogen proeven in haar restaurant voor leesbevordering. Doordat we direct actief aan de slag gingen, het enthousiasme van Tanja en alle praktische, direct bruikbare tips, ben ik heel enthousiast en geïnspireerd geraakt. Hopelijk wordt dit voor anderen nog eens herhaald, want het is een echte aanrader!”


Lancering lied ‘Boekenwurm’

Daarnaast is vanaf vandaag het eerste Heel Den Haag Leest lied 'Boekenwurm' op Spotify en YouTube te vinden. Dit bijzondere nummer is speciaal voor Heel Den Haag Leest geschreven door Tim Akkerman en Jhilani Wijsman. Op het Spotify account zal aankomende tijd nog veel meer leesplezier verschijnen: liedjes, podcasts en voorleesfeestjes.


Kom in contact

Wil je meer te weten komen over Heel Den Haag Leest, je aansluiten als partner en/of ben je geïnteresseerd vanuit jouw vakgebied? Bekijk dan deze link en kom met ons in contact.bottom of page