top of page

Leesplezier in het mbo

Als initiatiefpartner van Heel Den Haag Leest zet ROC Mondriaan zich dagelijks in voor het vergroten van het leesplezier bij studenten. Docenten komen regelmatig bij elkaar om kennis en ervaringen te delen en plukken de vruchten van hun samenwerking met Bibliotheek op School. Hierdoor ontstaan nieuwe initiatieven en kunnen innovatieve werkvormen worden ingezet op verschillende scholen.

Heel Mondriaan Leest

Via Heel Mondriaan Leest wordt het plan voor leesbevordering uitgerold op alle locaties. Na enkele succesvolle bijeenkomsten met docenten, komen sinds december ook de schooldirecteuren samen voor een periodiek directieoverleg op het gebied van leesbevordering. Zo worden verschillende initiatieven onder de aandacht gebracht, de tops en flops besproken en worden kansrijke initiatieven op steeds meer locaties ingezet.

 

Bibliotheek op School

Inmiddels werken de scholen voor Horeca en Facilitaire dienstverlening, Zorg en Welzijn en Business & Retail al een tijd samen met Bibliotheek Den Haag. Zij kregen subsidie vanuit de Impulsregeling Masterplan Basisvaardigheden, waarmee op deze campussen schoolbibliotheken zijn geopend en een diversiteit aan workshops en activiteiten konden plaatsvinden.

 

“Het is een diesel die gaat lopen” zegt Saskia van der Kamp. Zij is leesconsulent van Bibliotheek Den Haag en regelmatig aanwezig in de campusbibliotheek van ROC Mondriaan op de Waldorpstraat. “Je ziet het enthousiasme groeien, zowel bij docenten als bij studenten. Dit komt denk ik ook door het persoonlijke contact onderling. Juist daardoor hebben we hier een schoolbibliotheek kunnen realiseren die echt bij de school en de studenten past.”

 

“We zijn drie jaar geleden begonnen en hebben gaandeweg ontdekt wat werkt” vult Rosa Rupert aan. Zij is docent Nederlands en initiatiefneemster voor het realiseren van deze bibliotheek. “Dankzij Bibliotheek op School hebben we van alles kunnen realiseren. Denk aan een schrijversbezoek van Khalid Boudou, spoken word workshops en natuurlijk advies en ondersteuning bij het inrichten van onze campusbibliotheek. In de toekomst willen we de bibliotheek verder professionaliseren.” Vanaf het nieuwe jaar is er dan ook een aantal uur per week een leesconsulent van Bibliotheek Den Haag in de campusbibliotheek aanwezig. De leesconsulent zorgt dat de boekencollectie relevant blijft en dat er workshops en activiteiten voor zowel docenten als studenten worden georganiseerd.

 

Maatwerk voor leesplezier

Ook docenten Shahida Ilahibaks en Marleen Kloosterman zijn enthousiast over de samenwerking met Bibliotheek op School. “Als we vragen hebben hoeven we Saskia maar te mailen en we krijgen nieuwe informatie of tips aangereikt, dat werkt ontzettend fijn.” zegt Shahida. “Met het leesplezier, wordt ook je kennis over de wereld vergroot en leren studenten andere teksten beter begrijpen. Dat is hard nodig als ze straks gaan werken.”

 

Via de Bibliotheek organiseerden Shahida en Marleen onlangs een aantal workshops. Zo kregen de docenten een inspirerende workshop van Nicolien de Pater van Stichting Lezen. Zij bood handvatten voor goede werkvormen om studenten te laten lezen in de les en concrete boekentips om in te zetten bij verschillende vakken.

 

Ook werd er een workshop gegeven hoe je studenten leert om interactief voor te lezen. Van het stimuleren van de taalontwikkeling tot tips voor interactie en het betrekken van de kinderen. Bibliotheek Den Haag geeft de studenten hierin ook gastlessen, waarin onder andere gebarentaal en boekjes zingen nieuwe perspectieven bieden.

 

“Het is belangrijk om maatwerk workshops te bieden” vertelt Marleen. “Ik ben trots op onze school. Dat we taalgericht vakonderwijs bieden en studenten op verschillende manieren kunnen inspireren.” Daarbij benadrukken Shahida en Marleen het belang om de studenten niet te pushen. “Je moet het lezen leuk maken, een fijne leesplek bieden en zelf ook de nodige leeskilometers maken.” zeggen zij.

 

Tijdens de Kinderboekenweek maakte Marleen dan ook een thematafel. Zowel docenten als de directeur namen hun favoriete boek mee en schreven daar een aanbeveling bij. “Dat spreekt tot de verbeelding en maakt studenten nieuwsgierig, waardoor zij het boek oppakken en gaan lezen.” vertelt Marleen. “Ook hebben we studenten gevraagd een boekenkaft te maken als kijkdoos, waarin ze een deel van het verhaal tot leven brachten.”


Breder dan Nederlands

Zoals uit de workshops blijkt hoeft er niet alleen bij Nederlands gelezen te worden. Ook bij andere vakken kunnen boeken de lesstof ondersteunen, het perspectief en de kennis van studenten verbreden. Mede daarom worden er regelmatig boekenproeverijen in de campusbibliotheek georganiseerd. Hier helpt de leesconsulent docenten en studenten om boeken te vinden die aansluiten bij hun interessegebieden. De boeken die studenten tijdens de les willen lezen worden genoteerd en door Bibliotheek Den Haag op boekenkarren aangeboden.

 

“Je ziet bij burgerschap bijvoorbeeld ook dat docenten lezen inzetten” vertelt Marjolein Kool, Beleidsadviseur Onderwijs & Innovatie bij ROC Mondriaan en projectleider van Heel Den Haag Leest. “Zij lezen met de hele klas een boek en gaan vervolgens naar aanleiding van dit boek op excursie. Hierdoor zie je dat een boek voor studenten echt tot leven komt.”

 

Toekomstplannen

Het succes op onder andere de Waldorpstraat, zet aan tot nieuwe initiatieven. Zo zijn bijvoorbeeld de Tinwerf en Vaz Diasdreef bezig met de voorbereidingen om een schoolbibliotheek te kunnen openen. Ook docenten in het Westland zijn enthousiast om zich in te zetten studenten aan het lezen te krijgen. Zij hebben nog geen eigen bibliotheek, maar willen meer gaan samenwerken met Bibliotheek Westland. Zo groeit Heel Mondriaan Leest steeds verder.

 

Wil jij meer weten over de campusbibliotheken? Houd dan de open dagen in de gaten om een kijkje te nemen en kennis te maken met de docenten op locatie.


Kijk voor een toolkit met materialen voor leesonderwijs in het mbo op de website van Bibliotheek op School.

bottom of page