top of page

Heerlijk lezen in de buitenlucht

Met de slogan ‘Lezen is beleven’ streeft Heel Den Haag Leest ernaar het leesplezier van Haagse inwoners te vergroten. En wat is er nu leuker dan lezen in de buitenlucht? Alhoewel het weer nog wisselvallig is, is de lente aangebroken en worden we weer omringd door bloesems en wilde bloemen. Elke dag genieten we van een minuutje langer daglicht, neemt de kracht van de zon toe en zolang het droog is, verplaatst het leven zich langzaamaan weer van binnen naar buiten. Hét moment om op zoek te gaan naar de leukste plekjes van Den Haag om te lezen in de buitenlucht. In dit artikel een paar fijne tips op een rij!

In en rond het centrum

Den Haag kent vele mooie plekken die een oase van rust bieden om eens lekker te gaan zitten. Denk bijvoorbeeld aan de Paleistuinen, een heerlijke groene omgeving midden in het centrum. Of strijk neer naast het Haagse Jantje, op een van de bankjes aan de rand van de Hofvijver. 


Een andere prachtige plek is het Voorhout. Van 3 juni tot en met 20 augustus geniet je hier - naast het lezen - ook weer van Voorhout Monumentaal. Een unieke en jaarlijks terugkerende beeldententoonstelling.


Iets verder uit het centrum vind je rust in de besloten omgeving van Park Sorghvliet. Recht tegenover de Scheveningse Bosjes en in de buurt van het Vredespaleis. Let op, je hebt hier wel een toegangspas voor nodig. Deze zijn vanaf januari te koop bij VVV Den Haag. Heb je geen pas voor dit jaar? Wees er volgend jaar dan snel bij want ze zijn zo uitverkocht. Park en bos

Een mooi park of bos, een bankje in de zon met je boek in de hand en vogeltjes die fluiten? Deze plekken zijn talrijk in Den Haag. Denk bijvoorbeeld aan omgevingen als de Bosjes van Poot, het Haagse Bos, het Hyacintenbos, het Huygenspark of het Zuiderpark.


Ook heerlijk vertoeven is het Rosarium in het Westbroekpark. Loop rustig langs de bloemenperken, zoek een bankje uit of strijk neer op een van de grasvelden. Vergeet niet een kleedje mee te nemen, dat komt hier wel van pas. 


Tot slot het prachtige Clingendael. Vanaf 29 april is hier ook de Japanse Tuin weer open. Een schitterende plek die maar een korte periode per jaar te bezichtigen is en waar jij je op vakantie waant als je met je boek in de hand een rustig plekje uitzoekt. 


Duinen en strand

Met het beschermde Natura 2000-gebied vormen ook de Haagse duinen een heerlijke leesplek. Pak de fiets of wandel naar uitkijkpunt Meijendel, uitkijkpunt De Vulkaan bij De Savornin Lohmanpad of strijk neer op een bankje langs het pad en geniet van de zilte wind, het uitzicht en je boek. 


Ook op de kuststrook achter de duinen zijn verschillende plekken waar je heerlijk kunt zitten of liggen lezen. Leg je handdoek uit op het Zuiderstrand, het Zwarte Pad of de uitgestrekte Zandmotor. Op deze plekken kun je de grootste drukte van strandbezoekers vermijden en geniet je van een prachtig uitzicht.


Wat is jouw favoriete leesplek in de buitenlucht?

Uiteraard zijn er nog veel meer plekken die de moeite waard zijn om te vermelden als het gaat om lezen in de buitenlucht. Wij zijn dan ook heel benieuwd naar jouw favoriete lees-locaties. Laat je het ons weten?


bottom of page