top of page

Een feestelijke avond voor het 10-jarig jubileum van Taal aan Zee

Terwijl we de zaal in lopen zien we een feest van herkenning om ons heen. Cursisten en vrijwilligers die elkaar enthousiast begroeten en naar elkaar wijzen. “Dat zijn mijn mensen daar, die komen uit Iran” druk zwaaiend staat onze buurvrouw naast ons. De betrokkenheid spat ervan af. Niet veel later spreekt zij iemand aan op de rij achter ons, “Ik heb Oekraïense muziek opgezocht op Spotify, ik zal het je zo even laten horen”.

Dit is Taal aan Zee. De organisatie waarvoor de grote zaal van Theater aan het Spui volledig gevuld is met betrokken mensen die nauw samenwerken in het leren en doceren van de Nederlandse taal.

Taal als verbindende factor

“Bedankt voor het samenbrengen van de mensen in de stad” spreekt wethouder Hilbert Bredemeijer tijdens de bijeenkomst. Hij reikt de stadsspeld uit aan verschillende vrijwilligers van Taal aan Zee en benadrukt daarbij het belang van taal om mee te kunnen draaien in de maatschappij. Een essentieel middel om contacten te leggen en verder te komen in het dagelijks leven.

 

Dit is ook terug te zien in de inspirerende verhalen van enkele cursisten. Mensen die dankzij hun persoonlijke motivatie en de inzet van vrijwilligers bij Taal aan Zee verder kwamen. Die door het leren van de Nederlandse taal zelfverzekerder en zelfredzamer werden, waardoor ze konden studeren en een baan vonden die bij ze past. Juist in deze verhalen is het belang van taal ontzettend duidelijk terug te zien. Juist door deze verhalen vinden alle aanwezigen de motivatie om zich iedere keer opnieuw in te zetten voor het bevorderen van de taalvaardigheid van inwoners in Den Haag.

 



10 jaar Taal aan Zee

Trots en vol enthousiasme neemt directrice Ingrid Suasso de Lima de Prado ons mee door het programma. Van de geschiedenis van Taal aan Zee tot de hoogtepunten van de afgelopen tijd. Zo is te zien dat veel vrijwilligers in feite al langer dan 10 jaar bij de organisatie betrokken zijn.

 

Taal aan Zee ontstond namelijk toen Stichting Wereldvenster en Stichting Ontmoeting met Buitenlandse Vrouwen 10 jaar geleden fuseerden. Organisaties die al 19 en 35 jaar actief waren in het Nederlandse taalonderwijs. Hun activiteiten zijn voortgezet binnen Taal aan Zee en verder uitgebreid, met als gevolg een totaalaanbod met onder andere Nederlandse lessen, spreekvaardigheidstrainingen, taalmaatjes en taalbijeenkomsten in de bibliotheek. Een aanbod dat binnen Taal aan Zee gedragen wordt door een gedreven team van medewerkers en zo’n 330 tot 350 vrijwilligers.

 


Wij zijn opnieuw geïnspireerd door deze mooie organisatie, die gelukkig ook partner is van Heel Den Haag Leest! Ben jij benieuwd wat je als vrijwilliger voor Taal aan Zee kunt betekenen? Of wil je zelf ook partner worden van Heel Den Haag Leest? Neem dan contact met ons op!

bottom of page