top of page

De lees-grabbelton; probeer eens iets nieuws

Zomerlezen, dé mogelijkheid om in nieuwe boeken en verhalen te duiken. Of je nu toe bent aan een nieuw boek of überhaupt nog geen idee hebt wat je de komende tijd zou kunnen lezen, wij dagen je uit om jezelf te verrassen!

Hoe werkt het?

Van jongeren tot volwassenen, veel mensen die weinig lezen, weten niet goed welke boeken, genres of schrijvers het beste bij ze passen. Voor hen kan het dan ook lastig zijn om een boek uit te moeten kiezen. Mensen die juist wel veel lezen kennen hun voorkeuren en gaan vaak op zoek naar vergelijkbare boeken.


Door af en toe je horizon te verbreden, kun je bijzondere en inspirerende verhalen tegenkomen. Wij geven dan ook tips om op ontdekkingsreis te gaan door een lees-grabbelton te maken.

 

Stap 1: Titels verzamelen

De eerste stap is het verzamelen van een variatie aan boekentitels. Voor het verrassingseffect is het leuk als je er minimaal een stuk of 10 hebt, meer kan natuurlijk ook. Op zoek naar inspiratie?

  • Kijk of je boeken in huis hebt die je aanspreken, maar die je nog niet gelezen hebt.

  • Zoek minibiebs in de buurt op om te kijken of er mooie boeken tussen staan.

  • Ga op zoek naar boeken die iets weg hebben van de films of series waar je graag naar kijkt.

  • Vraag vrienden en familieleden om tips.

  • Bekijk de top 10 lijsten van verschillende genres bij een boekhandel in de buurt.

  • Ga naar de boekhandel en vraag de verkopers naar hun favoriete boeken.


Stap 2: Maak je eigen grabbelton

Heb je een mooie lijst van titels die je aanspreken? Schrijf dan iedere titel op een klein los blaadje en vouw deze twee keer dubbel. Stop vervolgens alle briefjes in een pot, een doosje of kleine grabbelton, wat je maar in huis hebt. Schud ze goed door elkaar en zorg ervoor dat je geen van de briefjes van buitenaf kunt lezen.

 

Stap 3: Kies je boek

Tot slot mag je grabbelen. Op het eerste briefje dat je pakt en open vouwt, staat de titel van het volgende boek dat jij gaat lezen. Heb je deze uit? Dan kun je weer van voren af aan beginnen. Je kunt de ton in de tussentijd natuurlijk altijd blijven aanvullen 😉.

 

Maak lezen leuker, doe het samen!

Om het vinden van nieuwe boeken nog leuker te maken, kun je de grabbelton ook samen met familie en vrienden maken. Verzamel de titels met elkaar, gooi ze in de ton en kies. Door gezamenlijk hetzelfde boek te lezen kun je tijdens het lezen je ervaringen ook nog eens met elkaar delen en komt het verhaal nog meer tot leven.

bottom of page