top of page

BoekStart werkt langdurig door in taalontwikkeling

Kinderen die als baby in aanraking komen met het programma BoekStart, lopen op vijf- à zesjarige leeftijd voor in hun taalontwikkeling en ontluikende geletterdheid.

De effecten van het programma zijn sterker naar gelang de kinderen moeilijker in de dagelijkse omgang zijn. Door BoekStart beginnen ook ouders van kinderen met een relatief moeilijk temperament vroeg met voorlezen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Adriana Bus en Merel de Bondt, dat gepubliceerd is bij Stichting Lezen en in het wetenschappelijke tijdschrift 'Learning and Individual Differences'.


We spreken van een moeilijker temperament als baby’s vaker huilen, zeuren, slaan en schoppen. Hun ouders zijn meer geneigd om voorlezen uit de weg te gaan en zo onplezierige interacties te vermijden. BoekStart zorgt ervoor dat ouders toch een vroege start met voorlezen maken. Dit leesbevorderingsprogramma voorziet ouders van twee gratis babyboekjes, voorleestips en een bibliotheeklidmaatschap voor hun baby, en stimuleert hen zo om vroeg met voorlezen te beginnen.


BoekStartbaby’s hebben een grotere woordenschat wanneer zij 15 en 22 maanden oud zijn, blijkt uit een studie. Het vervolgonderzoek Vroeg begonnen, veel gewonnen (2022) toont aan dat deze verschillen in taalontwikkeling op de lange termijn alleen maar toenemen. Op vijf- à zesjarige leeftijd scoren BoekStartkinderen beter op de Citotoets Taal voor Kleuters.


Voorlezen aan de allerjongsten is ook in hoogopgeleide gezinnen niet vanzelfsprekend. Programma’s als BoekStart kunnen er in belangrijke mate bijdragen dat ouders vroeg beginnen. BoekStart kan dan ook in alle lagen van de bevolking het verschil maken.


Meer informatie over BoekStart en de onderzoeken:

https://www.boekstartpro.nl/nieuws/boekstart-werkt-langdurig-door-in-taalontwikkeling.htmlbottom of page