top of page

Boekenbon Literatuurprijs Scholierendebat

9 nov. 2023

GEWEEST

Voorafgaand aan de uitreiking van de Boekenbon Literatuurprijs 2023 wordt dit jaar in twee steden een Scholierendebat georganiseerd. De Boekenbon Literatuurprijs wordt dit jaar op donderdagavond 9 november uitgereikt in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.

Haagse Scholierenfavoriet

Bibliotheek Den Haag organiseert al jaren met succes een scholierendebat met de genomineerde auteurs van de Boekenbon Literatuurprijs. Leerlingen van Haagse middelbare scholen lezen dan de genomineerde boeken. Tijdens een bijeenkomst in de bibliotheek gaan zij in debat met elkaar en met de aanwezige auteurs. Uiteindelijk kiezen de leerlingen hun favoriete boek: de Haagse Scholierenfavoriet. Soms kiezen zij voor hetzelfde boek als de vakjury, maar soms kiezen de scholieren een eigen favoriet. Elk jaar is het Scholierendebat een belangrijke inspiratie voor de scholieren die met de auteurs in gesprek kunnen, maar ook voor de auteurs die vaak onder de indruk blijken van de vragen die zij krijgen van de scholieren. 


Boekenbon Literatuurprijs

De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie als non-fictie komt in aanmerking voor bekroning. Jaarlijks wordt de prijs toegekend door een jury van beroepslezers – recensenten, boekverkopers en docenten – uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. Dit bedrag moet de auteur in staat stellen ongestoord te werken aan een volgend boek. Een onafhankelijke jury, dit jaar onder leiding van oud-minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven, maakt haar keuze uit door uitgevers ingezonden titels.


Meer weten? Lees dan snel verder bij Bibliotheek Den Haag.

bottom of page