top of page

ARCHIEF

NIEUWS EN BLOGS

Succesvolle inspiratiesessie van Heel Den Haag Leest wakkert leesvuur aan bij bezoekers uit de hele stad

Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag was op 7 november 2023 het bruisende toneel van een tweede sprankelende inspiratiesessie. Hiermee bewijst Heel Den Haag Leest opnieuw het belang van lezen en literatuur, dat door de hele stad gedragen wordt. Partners, professionals en geïnteresseerden kwamen samen om te genieten van een gevarieerd programma rond leesbevordering en leesplezier.

Literatuur in de stad, ontdek de leukste plekjes

Deze maand staat in het teken van literatuur in de stad, dé gelegenheid bij uitstek om weer eens wat leuke literaire plekken op een rij te zetten. Van de lekkerste leesplekken tot unieke boekhandels, events en literaire wandelingen. In onze stad is de literatuur volop te beleven!

5 tips om stillezen te stimuleren

Steeds vaker horen we dat kinderen niet van lezen houden, maar hoe komt dit eigenlijk? En wat kunnen we doen om hen te stimuleren? Het NRO (Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek) deed onderzoek naar de wijze waarop stillezen kan worden ingericht. In gesprek met 29 leerlingen van verschillende leeftijden en leesniveaus, kwamen vijf factoren naar voren waar zij tijdens het lezen behoefte aan hebben. Grote kans dat leraren die hierop inspelen een grotere leesbereidheid ondervinden in de klas.

Juliana Kinderziekenhuis neemt voorleesbrandweerauto van Heel Den Haag Leest in ontvangst!

In het bijzijn van kinderen en artsen heeft het Juliana Kinderziekenhuis vandaag de unieke voorleesbrandweerauto in ontvangst genomen. Om het Juliana Kinderziekenhuis te verwelkomen als recent partner van Heel Den Haag Leest en de kinderen een hart onder de riem te steken, doneerden Paagman, Haagse Hogeschool en Kinderopvang 2Samen, boeken die de patiënten na hun tijd in het ziekenhuis mee naar huis mogen nemen.

Een leven uit een jongensboek; in gesprek met Haagse dichter Sjaak Kroes

Zittend in het Westduinpark treffen we Sjaak Kroes, de Haagse dichter die in het oog springt door zijn unieke fiets vanwaar hij gedichten op maat schrijft. Hij begon ruim zeven jaar geleden en is inmiddels voor vele Hagenaars een bekend gezicht. In het kader van de themamaand Haagse Schrijvers spraken we dan ook met hem af om te praten over zijn leven en ontwikkeling als schrijver.

Kennis delen én ophalen tijdens opnieuw waardevolle CVI Conferentie

Met het thema durf, doe, deel vond op 31 mei en 1 juni dé CVI Conferentie van het jaar plaats in Veldhoven. Het Consortium voor Innovatie (CVI) stelde een gevarieerd programma samen voor en door scholen binnen de mbo-sector. Met 250 interactieve workshops, 18 mbo talks en 14 keynotes van 55 (mbo)scholen en onderwijspartners, vormde de conferentie ook dit jaar weer een waardevol platform om kennis te delen en van elkaar te kunnen leren.

In gesprek met Yvonne Keuls

In gesprek met Yvonne Keuls

In het kader van Haagse schrijvers, het thema van deze maand, zijn wij in gesprek gegaan met Yvonne Keuls. Bekend van boeken als ‘Gemmetje Victoria’, ‘Het verrotte leven van Floortje Bloem’ en ‘Mevrouw mijn moeder’ (dat dit jaar werd uitgedeeld door Nederland leest), stelt zij telkens het leven van één persoon centraal. In een interview bespreken we haar manier van werken, haar inspiratie en natuurlijk wat we nog aan verhalen van haar hand kunnen verwachten. 

Vandaag in het nieuws: duizenden mbo'ers met diploma zijn 'laaggeletterd'

Er zijn grote zorgen over de taalvaardigheid van mbo-studenten. In één jaar tijd hebben 6000 mbo'ers hun diploma behaald met een onvoldoende voor het centraal examen Nederlands. Daarmee zijn ze 'laaggeletterd'. Dat blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie.

Moederdagtips: verwen je moeder met een mooi boek

Hoe vaak werd jij vroeger voorgelezen door je moeder? Leesplezier wordt vaak met de paplepel ingegoten. Kinderen ontwikkelen zich dankzij het enthousiaste voorlezen van ouders of verzorgers en worden onbewust geïnspireerd wanneer ze anderen verdiept zien in een boek. Aankomende zondag 14 mei is Moederdag. De perfecte gelegenheid om jouw moeder, of iemand anders die moeder is, eens flink te verwennen.

Heerlijk lezen in de buitenlucht

Met de slogan ‘Lezen is beleven’ streeft Heel Den Haag Leest ernaar het leesplezier van Haagse inwoners te vergroten. En wat is er nu leuker dan lezen in de buitenlucht? Alhoewel het weer nog wisselvallig is, is de lente aangebroken en worden we weer omringd door bloesems en wilde bloemen. Elke dag genieten we van een minuutje langer daglicht, neemt de kracht van de zon toe en zolang het droog is, verplaatst het leven zich langzaamaan weer van binnen naar buiten. Hét moment om op zoek te gaan naar de leukste plekjes van Den Haag om te lezen in de buitenlucht. In dit artikel een paar fijne tips op een rij!

6 tips voor het vinden van de mooiste boeken op Haagse vrijmarkten

Ook zo’n zin om aankomende Koningsdag weer lekker te gaan struinen? Met vrijmarkten in verschillende delen van de stad is er in heel Den Haag weer genoeg te doen. Ieder jaar zijn er stapels mooie boeken op de koningsmarkten te vinden. Wij gaan dan ook op pad om nieuwe pareltjes te vinden voor onze boekenkasten. Benieuwd hoe? Lees dan onderstaande tips!

Slotprogramma Winternachten festival 2023

Op 21 april vond het slotprogramma van het Winternachten festival 2023 plaats in Theater aan het Spui. En wij waren erbij! Een uitverkochte avond waarin verschillende dichters en kunstenaars via poëzie, film, theater, muziek en dans op zoek gingen naar de grondstof van het gedicht. Het evenement wordt al sinds 1995 georganiseerd door Writers Unlimited in Den Haag om creatief gebruik van taal en het enthousiasme voor lezen te stimuleren.

bottom of page