top of page

Programma inspiratiesessie
Heel Den Haag Leest

dinsdagmiddag 7 november 2023

1645894306692.jpeg
Tanja de Jonge
Foto Lizette de Koning.JPG

Dagvoorzitter: Francis Broekhuijsen

 • 13.30 inloop met koffie en thee 
  ​​​​Woordkunstenaar Sjaak Kroes is aanwezig voor persoonlijke gedichten op maat.
   

 • 14.00 plenair programma onder leiding van dagvoorzitter Francis Broekhuijsen met onder meer een spetterend optreden van De Literaire Boyband
   

 • 15.05-15.50 workshops 
  (deelnemers kiezen zelf waar ze aansluiten)
   

  • Jeugdboekenauteur Tanja de Jonge: deelnemers maken actief kennis met een aantal praktische werkvormen rond leesbevordering. Aan het eind van de workshop zijn de docenten geïnspireerd en kunnen ze met behulp van de ideeën uit de workshop zelfstandig met leesprojecten aan de slag in hun dagelijkse lespraktijk in de bovenbouw van het po en de onderbouw van het vo.
    

  • Inspirator Nicky de Boer (Lezenslessen): Hoe komt het dat sommige jongeren niet willen lezen, een leesweerstand of leesangst hebben? En hoe betrek je deze lastig te bereiken leerlingen bij het leesonderwijs, waardoor ze kunnen ervaren wat leesplezier is? Daar gaat de workshop Eerste Hulp Bij Aarzelende Lezers over. Nicky de Boer van Lezenslessen leert je hoe je meer grip kunt krijgen op de leesmotivatie en het leesplezier van aarzelende lezers uit het vo en het mbo. Daarnaast ontvang je praktische handvatten en een stapel boekentips waarmee je deze jongeren kunt aanmoedigen om zelf ook een boek op te pakken.
    

  • Kinderboekenauteur Lizette de Koning: Dat voorlezen belangrijk is, weten we allemaal. Maar hoe houd je de aandacht van jonge kinderen vast? In de workshop ‘Interactief voorlezen’ laat Lizette de Koning zien hoe je zelfs het beweeglijkste kind ademloos naar je kunt laten luisteren. Daarnaast vertelt ze waar je de mooiste boeken kunt vinden, waar en wanneer je het beste kunt voorlezen en hoe je creatief aan de slag kunt gaan met teksten. Natuurlijk proberen we tijdens deze workshop de theorie zelf uit. En dat is niet alleen nuttig, maar ook nog eens erg leuk! Dus wil jij nóg meer plezier halen uit voorlezen? Kom luisteren en meedoen. 
    

  • Back Street Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum: Wek literatuur tot leven en vergroot het leesplezier van jongeren. Tijdens de interactieve rondleiding van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum ontdek je hoe je young adultboeken op een creatieve manier inzet in de klas. Anouk van Dijk, coördinator educatie, nodigt docenten van het vmbo/havo/vwo/mbo uit om de onlangs geopende Back Street tentoonstelling te beleven. Een tentoonstelling waarin jongeren van 14 tot 20 jaar de kracht van taal en literatuur ontdekken. Thema’s als rouw, liefde, heldendom en opkomen voor je idealen staan centraal, terwijl jongeren meer leren over zichzelf én de ander.  

 • 16.00 Uitwisselingsmarkt: Let’s get to work
  Voor elke doelgroep/leeftijdscategorie hebben we een tafel, waar je tips en ervaring kan ophalen, delen en uitwisselen. Zo creeren we échte samenwerking tussen verschillende onderwijslagen en professionals in Den Haag, om er samen voor te zorgen dat we het lezen en leesplezier in onze stad naar een hoger plan tillen. Hoe doe jij dit in je werk? Wat zou jij willen delen? Of welke drempels of lastigheden kom jij dagelijks tegen op dit gebied? Let’s get to work! (onder het genot van een hapje en een drankje)

 • 16.45 Borrel (begint gelukkig al tijdens de uitwisselingsmarkt)

 • 17.40 Afronding van het programma

Boyband-anna-fransen.jpg
Foto_NickydeBoer_promotie.JPG
Back Street_07.jpg

Adres: Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum: Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag.

Het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum is gehuisvest in het Koninklijke Bibliotheek-gebouw, naast Den Haag Centraal. De hoofdingang van het complex biedt toegang tot de entree van het museum, deze bevindt zich op de eerste etage. 

 

Openbaar vervoer: Je loopt in 2 minuten van Den Haag Centraal naar het museum. Neem in de stationshal de uitgang naar het Anna van Buerenplein en steek het plein over. Neem de doorgang recht voor je, passeer de entree van de Tweede Kamer en loop naar de hoofdingang van het Koninklijke Bibliotheek-gebouw.
 

Auto: Vanaf het Prins Clausplein de A12 richting Den Haag aanhouden en blijven volgen (dit is de Utrechtse Baan). Neem afrit 2 (P-Centrum). Direct naast het museum kun je parkeren in parkeergarage Centraal Station/New Babylon. 

Meld je hieronder aan

Bedankt voor uw interesse

Deelname aan de inspiratiesessie is gratis

bottom of page