top of page

Programma inspiratiesessie
Heel Den Haag Leest

donderdagmiddag 11 april 2024

Dagvoorzitter: Gerda Hoekstra

Gerda_edited.jpg
maaikeverripsportret.jpg
Marc.jpeg
 • 13.30 inloop met koffie en thee 
  Neem vast een kijkje bij Bianca Berndsen, zij zal deze dag van live tekeningen voorzien.
   

 • 14.15 plenair programma onder leiding van dagvoorzitter Gerda Hoekstra met onder meer een lezing van Ruud Hisgen en Adriaan van der Weel én de tips en tricks van de Segbroek Boekendokters.
   

 • 15.40-16.50 2 workshoprondes van elk 30 minuten 
  (deelnemers kiezen zelf waar ze aansluiten)
   

  • Den Haag Leest in alle talen, door Maaike Verrips: Hoe kun je aan leesplezier werken met jonge kinderen uit meertalige gezinnen? Wat werkt goed en wat juist niet? Hoe stimuleer je de taalontwikkeling zowel thuis als op de groep of in de klas? En hoe zorg je ervoor dat iedereen op de groep of in de klas kan meekomen, ongeacht mogelijke taalbarrières?

   Via een speciaal voor Den Haag Leest gemaakte dynamische quiz kom je er (bijna) alles over te weten. Een workshop vol concrete tips, feiten en mythes én wetenschappelijke onderbouwing.
    

  • Creatief denken inzetten voor meer leesplezier met Ontwerpen in de klas: Hoe versterk je de betrokkenheid van kinderen bij (voor)lezen? Hoe zorg je dat álle kinderen plezier in lezen ontwikkelen, van de nieuwsgierige lezer tot de actieve doener? In deze workshop ervaar je hoe je creatief denken kan inzetten voor meer leesplezier. 

   Kinderboeken staan vaak bol van de problemen en kinderen staan te springen om te helpen deze op te lossen. Door iemand uit een boek op een creatieve en actieve manier te helpen, voelen kinderen zich meer betrokken bij een verhaal en krijgen ze zin om verder in het boek te duiken. De kinderen ontdekken dat er voor één probleem veel verschillende oplossingen zijn. Zo ontwikkelen ze zich tot de creatieve probleemoplossers en gemotiveerde lezers, die we in de toekomst nodig hebben.

   Je gaat naar huis met praktische voorbeelden, zodat je direct met de kinderen aan de slag kunt.

  • Leesinspiratie via je eigen podcast met GHL32: Workshops, podcasts en boeken, ze hebben één ding gemeen: het zijn containerbegrippen. Waar het echt om gaat, is de inhoud. Ik daag je dan ook uit om die samen met mij te vinden in de podcast workshop met dé Heel Den Haag Leest Podcast.

   In deze workshop kom je erachter wat je allemaal met podcasts kunt doen. Je krijgt antwoord op vragen als: Waarom zijn die Bieb’tiep’s zo enthousiast?! En hoe kan het dat leerlingen Couperus gaan lezen als er een podcast tegenover staat?! Kinderen groot en klein vinden podcasts spannend, en dat is volkomen terecht! 

   In deze workshop ontdek jij de wereld van podcasts en doe je inspiratie op hoe jij een podcast inzet voor leesbevordering en leesplezier. Kom je ook?
    

  • Ontdek wat tekenen en taal met elkaar te maken hebben met Bianca Berndsen: Tekst en beeld versterken elkaar, maar hoe zet je dit nu in ter motivatie van lezen?

   Door middel van een actieve workshop laat Bianca je ervaren hoe anders je hersenen werken met beeld en hoe je dit als professional kunt gebruiken ter bevordering van het leesplezier.

   Je hoort WAAROM tekenen binnen communicatie zo goed werkt. Je gaat ervaren HOE iedereen tekenen in kan zetten binnen het doel leesbevordering en je krijgt nuttige tips & tricks om tekenen op een laagdrempelige manier meteen te gebruiken.

 • 16.50 Borrel met uitwisselingsmarkt
  Tijd om kennis te delen, tips en best practices op te halen en nieuwe ideeën uit te wisselen! Tijdens de uitwisselingsmarkt creëren we échte samenwerking tussen verschillende onderwijslagen en professionals in Den Haag, om er samen voor te zorgen dat we het lezen en leesplezier in onze stad naar een hoger plan tillen.

  Hoe doe jij dit in je werk? Wat zou jij willen delen? Of welke drempels of lastigheden kom jij dagelijks tegen op dit gebied? Let’s get to work! Intussen genieten we uiteraard van een drankje.

 • 17.40 Afronding van het programma

ruud-hisgen-en-adriaan-van-der-weel.jpeg
358A9979.jpg
1677173720414.jpeg

Adres: Segbroek College, Klaverstraat 7, 2565 BT Den Haag

 

Openbaar vervoer: Het schoolgebouw is het gemakkelijkste te bereiken met tram 3. Andere opties zijn tram 2 en bus 24, deze zijn echter iets verder lopen. Raadpleeg de routeplanner voor de beste bereikbaarheid vanaf jouw locatie.
 

Auto: Het schoolgebouw is goed bereikbaar met de auto. Je kunt in de omliggende straten parkeren. 

Meld je hieronder aan

Bedankt voor uw interesse

Deelname aan de inspiratiesessie is gratis

Inspiratiesessie algem.png
bottom of page