top of page

Vandaag in het nieuws: duizenden mbo'ers met diploma zijn 'laaggeletterd'

Er zijn grote zorgen over de taalvaardigheid van mbo-studenten. In één jaar tijd hebben 6000 mbo'ers hun diploma behaald met een onvoldoende voor het centraal examen Nederlands. Daarmee zijn ze 'laaggeletterd'. Dat blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie.

De belangrijkste conclusies op een rij

  • Beginnende leerkrachten moeten meer en beter worden begeleid. Minder dan twee derde wordt op dit moment goed ingewerkt en er moet meer aandacht komen voor de bijscholing van docenten.  

  • Het niveau in basisvaardigheden als taal en rekenen blijft een punt van grote zorg. Daarom moet er 'betere sturing komen met ambitieuze doelen'. 

  • De inspectie heeft voor het eerst een beeld van de Nederlandse taal in het mbo. Zeker 6000 mensen die in het studiejaar 2021-2022 een mbo-2 en mbo-3-diploma hebben gekregen, beheersen de taal onvoldoende om goed te kunnen meedraaien in de samenleving.


Heel Den Haag Leest

Vanuit Heel Den Haag Leest zetten we ons dagelijks in voor het vergroten van de leesvaardigheid en leesmotivatie in de regio Haaglanden. Ons platform is afgelopen jaar officieel van start gegaan met de ondertekening van een manifest door een grote groep partners uit onderwijs, kinderopvang en welzijn. Wil je meer te weten komen over Heel Den Haag Leest, je aansluiten als partner en/of ben je geïnteresseerd vanuit jouw vakgebied? Bekijk dan deze link en kom met ons in contact.

Bron: RTL nieuws. Het hele artikel is te vinden via deze link.

bottom of page