top of page

Het Nationale Voorleesontbijt

25 jan. 2023

woensdag 25 januari 2023

Tijdens 'Het Nationale Voorleesontbijt' lezen talloze bekende én onbekende Nederlanders voor aan peuters en kleuters om zo het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren.

De Nationale Voorleesdagen beginnen traditiegetrouw met het leukste ontbijt van het jaar: Het Nationale Voorleesontbijt. Bekende Nederlanders trekken het land in om voor te lezen uit het Prentenboek van het Jaar.


Voorlezen is belangrijk voor de (taal)ontwikkeling van kinderen. Het leidt tot betere schoolprestaties en het draagt bovendien bij aan het empatisch vermogen. Om hier aandacht voor te vragen organiseren het Kinderboekenmuseum en Kinderopvang 2Samen in Den Haag al jarenlang gezamenlijk het voorleesontbijt in het museum.


Dit jaar komt Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, naar het Kinderboekenmuseum. Vanwege het Kikkerjaar neemt hij plaats in de tentoonstelling Ik ben Kikker en leest in deze kleurrijke setting voor uit het Prentenboek van het Jaar 2023: Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Joukje Akveld en Jan Jutte. Ook dit jaar zal een groep peuters en kleuters van 2Samen het publiek vormen.


Kikkerjaar

Het Kinderboekenmuseum zet zich sinds 1994 in voor het versterken van de leescultuur. Het is dé plek in Nederland waar kinderen op een speelse en laagdrempelige manier de kracht van literatuur ervaren, ook als ze nog heel jong zijn. De tentoonstelling Ik ben Kikker is daarvan een mooi voorbeeld. De geliefde boeken van de internationaal vermaarde Max Velthuijs komen er tot leven. Zo kunnen kinderen van 0 tot 6 jaar er schatgraven met Beer, schaatsen met Eend of taarten maken met Varkentje. In 2023 is het honderd jaar geleden dat Velthuijs werd geboren en daarom zullen er het hele jaar diverse activiteiten plaatsvinden rondom zijn meest bekende figuur: Kikker. De dag van het Voorleesontbijt, 25 januari, is overigens ook de datum waarop Velthuijs in 2005 overleed.


#voorlezenmaaktjeleuker #heeldenhaagleest

bottom of page